Η αναζήτηση τεχνιτών και ειδικευμένων εργατών (π.χ. στο σίδηρο ή στη γυψοσανίδα, καλουπατζήδες) κρίνεται αναγκαία για την ανάκαμψη της οικοδομής
Αναγκαία κρίνεται πλέον για την οικοδομική δραστηριότητα η αναζήτηση εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού, σύμφωνα με δηλώσεις φορέων και ανθρώπων που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο.
Όπως επισημαίνουν, η αναζήτηση τεχνιτών και ειδικευμένων εργατών (π.χ. στο σίδηρο ή στη γυψοσανίδα, καλουπατζήδες) κρίνεται αναγκαία, ενώ τονίζουν την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, πράγμα που το καθιστά δύσκολο ως επαγγελματική επιλογή ιδίως για τους νεαρούς ενήλικες.
«Η οικοδομή έχει ανάγκη από καλουπατζήδες, τεχνίτες και εργάτες. Δυστυχώς, η αναζήτηση τέτοιων προσώπων είναι δύσκολη. Οι νέοι άνθρωποι δεν επιλέγουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επίσης, το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν είναι αρεστό από πολλούς Έλληνες, με αποτέλεσμα η μερίδα του λέοντος να ανήκει σε ανθρώπους που δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο εργολάβος Μανόλης Ανωγειανάκης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, Γιάννης Γωνιανάκης, επισήμανε πως η έλλειψη σε εργατικά χέρια είναι εμφανής είτε σε ανειδίκευτο είτε σε εξειδικευμένο προσωπικό.
«Μετά τη μεγάλη κρίση που πέρασε ο κατασκευαστικός τομέας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουμε ανάγκη τόσο από ανειδίκευτους εργάτες όσο και από εξειδικευμένα εργατικά χέρια. Ειδικότητες που έχουν σχέση με το σίδηρο και το σκυρόδερμα χάθηκαν. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ειδικότητες χάθηκαν. Τη δεδομένη χρονική συγκυρία λείπουν από την οικοδομή εργασίες που αφορούν την ανακαίνιση και την ανέγερση νέων κατοικιών. Ωστόσο, έχουμε ανάγκη και από ειδικευμένους τεχνίτες που αφορούν τις πλακοστρώσεις και τους ελαιοχρωματισμούς. Σήμερα δεν υπάρχουν. Η μη ύπαρξη συλλογικής κλαδικής σύμβασης είναι μια αιτία ώστε οικονομικοί μετανάστες που ήταν χρόνια στο επάγγελμα να αποχωρούν. Τους τελευταίους τρεις μήνες, ως Σωματείο έχουμε δώσει πιστοποίηση σε 40 ειδικευμένους εργάτες που είχαν δουλειά εδώ στην ελληνική επικράτεια, αλλά προτίμησαν χώρες της Ε.Ε. επειδή το μεροκάματο ήταν περισσότερο», τόνισε ο κ. Γωνιανάκης.
Ο κ. Γωνιανάκης, μιλώντας για τον νομό Ηρακλείου, υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο της οικοδομής ανέρχονται στους 3.500, ενώ ο αριθμός αγγίζει και τους 4.000, καθώς υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που εργάζεται σε καθεστώς “μαύρης” απασχόλησης. Βέβαια, ο αριθμός είναι χαμηλός εάν αναλογιστούμε πως 10 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή σε επίπεδα προ κρίσης, ο αριθμός άγγιζε τα 8.000 άτομα και μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων αφορούσε αποκλειστικά την οικοδομή.
Ωστόσο, το επάγγελμα του οικοδόμου είναι ασυμβίβαστο με τους νεαρούς ενήλικους, όπου υπάρχει προτίμηση στις υπηρεσίες επισιτισμού αλλά και στις καφετέριες. Γιατί όμως;
Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος το καθιστά δύσκολο.
«Το μεροκάματο σε μια καφετέρια ή η εργασία ως ντελίβερι είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι στις οικοδομές. Ασφαλώς και δε λέω πως είναι εύκολη η εργασία, αλλά η οικοδομή είναι σκληρό επάγγελμα και υπάρχει πίεση ψυχολογική και σωματική», ανέφερε ο κ. Ανωγειανάκης.
Ο κ. Γωνιανάκης εξήγησε πως για το 2019 υπήρχαν 80 εγγραφές, πολλές εκ των οποίων ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών και μάλιστα σε ειδικότητες όπως εκείνη της γυψοσανίδας και της τοποθέτησης πλακιδίων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γωνιανάκης ανέφερε: «Το επάγγελμα του οικοδόμου έχει δύσκολες συνθήκες εργασίας. Ανήκει στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ειδικότερα όταν δεν αμείβεσαι καλά και δεν υπάρχει σταθερό ωράριο. Τον ένα μήνα μπορεί να κάνεις 10 μεροκάματα και τον άλλο να κάνεις 15 μεροκάματα. Είναι ένας βασικός λόγος που τα παιδιά δεν επιλέγουν την οικοδομή. Πρέπει να αγαπάς το συγκεκριμένο επάγγελμα, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι για τη σωματική σου υγεία».
Εκπαίδευση
Ένα κομβικό ζήτημα είναι εκείνο της εκπαίδευσης. Οι δύο τελευταίες δεκαετίες δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για μια “εκπαιδευτική επανάσταση”. Επαγγέλματα που μέχρι τη δεκαετία του 1990 διδάσκονταν μέσα από την εμπειρία, πλέον έχουν μπει σε προγράμματα σπουδών σε μετα-δευτεροβάθμιες σπουδές. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα κέντρο εκπαίδευσης για το εργασιακό δυναμικό των οικοδομών;
Ο κ. Ανωγειανάκης είπε: «Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μαθαίνουν βασικές δεξιότητες πάνω στον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι πλέον επιτακτικό αίτημα. Μικροί και μεγάλοι θα πηγαίνουν με σκοπό να μάθουν. Η οικοδομή αλλάζει, όπως αλλάζουν και οι συντελεστές. Προς αυτή τη θετική κατεύθυνση, θεωρώ πως πρέπει να πραγματοποιηθούν σεμινάρια επιμόρφωσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Γωνιακάκης δήλωσε: «Η πιστοποίηση στον χώρο των κατασκευών δεν υπήρχε ποτέ. Παλιά υπήρξαν σεμινάρια, αλλά κέντρο εκπαίδευσης ή σχολή που να πιστοποιεί το επάγγελμα του οικοδόμου δεν υπάρχει. Το μόνο που μας πιστοποιεί εμάς είναι τα ένσημα που έχουμε, τα οποία δείχνουν τα χρόνια εργασίας στον κλάδο».
Αττική και Κρήτη στήριξαν την οικοδομή στο δεκάμηνο του 2019
Την ίδια στιγμή, η “έκρηξη” στην οικοδομική δραστηριότητα, που πολλοί είχαν προαναγγείλει, δεν ήρθε, τουλάχιστον στο δεκάμηνο του 2019, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, με βάση τον αριθμό αδειών, αυξήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 κατά 8,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 13.641 άδειες, έναντι 12.557 αδειών την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017. Αρκετά μικρότερη είναι η αύξηση (μόλις 3,7%) με βάση την επιφάνεια και τον όγκο (5,6%). Οι άδειες που εκδόθηκαν αφορούσαν επιφάνεια 2.940,5 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων (τ.μ) από 2.836,4 χιλιάδες τ.μ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η Αττική και αρκετές τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν, πάντως, σημαντική αύξηση. Για παράδειγμα, στην Αττική καταγράφεται αύξηση 17,2% σε επίπεδο αδειών (2.900 άδειες από 2.475), 38,2% σε επίπεδο επιφάνειας (762,4 χιλιάδες τ.μ. από 551,5 χιλιάδες τ.μ.), και 32,1% σε επίπεδο όγκου (3.603,2 χιλιάδες κυβικά μέτρα από 2.727,3 χιλιάδες κυβικά μέτρα). Μεγάλες αυξήσεις με βάση τον αριθμό αδειών καταγράφονται στο δεκάμηνο του 2019 και σε Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (85,5% αλλά μόλις 716 άδειες) και Κρήτη (28,9%). Αντίθετα, μεγάλη πτώση, πάντα με βάση τον αριθμό των αδειών, εντοπίζεται σε Δυτική Ελλάδα (-19,9%), Στερεά Ελλάδα (-18,3%), Βόρειο Αιγαίο (-17,1%) και Δυτική Μακεδονία (-13,7%).
Για λόγους σύγκρισης, το 2009 είχαν εκδοθεί στην Ελλάδα περίπου 58.000 οικοδομικές άδειες, ενώ το 2018 προσέγγισαν τις 17.000. Το 2009 εκδόθηκαν άδειες για την κατασκευή επιφανειών που έφταναν τα 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και το 2018 κάτω από 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.https://www.michanikos-online.gr/%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ac-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=Michanikos-Online+-+%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7&utm_campaign=20200127_m156629833_Michanikos-Online+-+%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7&utm_term=_C2_AB_CE_A5_CF_80_CE_BF_CF_86_CE_AD_CF_81_CE_B5_CE_B9_C2_BB+_CE_B7+_CE_BF_CE_B9_CE_BA_CE_BF_CE_B4_C
Επισκέψεις: 1326
Περισσότερες ειδησεις
“«Εξοικονομώ»…Ανήσυχο-παρατάσεις Μαρτίου”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.
Επ. Ανταγωνισμού: Πανελλαδική δημοσκόπηση στο πλαίσιο της έρευνας για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Φορολογικές δηλώσεις : Πότε θα υποβληθούν – Τι γίνεται με αποδείξεις και τεκμήρια.