20 Απριλίου 2024

ΕΣΠΑ: Επιδότηση έως 130.000 ευρώ σε τεχνικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρίες.

Άρχισε να «τρέχει» η υποβολή αιτήσεων  στο  πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» του ΕΣΠΑ, που προσφέρει επιδοτούμενη χρηματοδότηση έως 130.000 ευρώ για την αναβάθμιση της λειτουργίας προϊόντων και  εξοπλισμού μεταξύ άλλων και τεχνικών γραφείων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και κατασκευαστικών εταιριών.

Το πρόγραμμα  συνολικού ύψους 400.000 εκατομμυρίων ευρώ καλύπτει επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 20.000 έως 200.000 ευρώ, με επιδότηση από 50% έως 65%, δηλαδή έως 130.000 ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι η  ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Τι χρηματοδοτείται

Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθούν οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας / προϊόντων με εθνικά, εναρμονισμένα και προαιρετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης – εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.
  • Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή /και χωρών εκτός Ε.Ε (πρότυπα χωρών προορισμού).
  • Μεταφορικά Μέσα
  • Μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.
  • Τεχνικές μελέτες μηχανικού,
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με σχεδιασμό συσκευασίας, ετικέτας.
  • Ψηφιακή προβολή (Site, E-shop, digital marketing)

Σε ποιους απευθύνεται

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

να έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας

να διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)»

να έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Περίοδος υποβολής

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων άρχισε  20/2/2019 και η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής / ένταξης του Παραρτήματος Ι σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (π.χ. αρχείο τύπου pdf).

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις

Επενδυτικά σχέδια από 20.000 έως 200.000 €. Επιδότηση από 50% έως 65%. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται …

Επενδυτικά σχέδια από 20.000 έως 200.000 €. Επιδότηση από 50% έως 65%. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων.

Χρόνος υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων: Μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Προϋπολογισμός

€ 400.000.000

Αναλυτικά:

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 172.000.000 €

Δυτική  Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 50.000.000 €

Αττική: 150.000.000 €

Στερεά Ελλάδα: 17.000.000 €

Νότιο Αιγαίο: 11.000.000 €

Δείτε περισσότερα εδώ

Πηγή: https://ecopress.gr/?p=28760

Επισκέψεις: 83

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει