14 Ιουνίου 2024

Airbnb: Ξεκινάει το σαφάρι για τα αδήλωτα καταλύματα – Πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ.

Τέλος χρόνου για τις δηλώσει καταλυμάτων στην πλατφόρμα Airbnb. Ξεκινάει από σήμερα σαφάρι ελέγχων για όσους δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους στην πλατφόρμα και εισπράττουν ενοίκιο. Ερχονται βαριά πρόστιμα.

Οι κατοικίες που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα ως Airbnb ανέρχονται στις 83.354, με πρωταθλήτρια την Κρήτη με 12.827.

Στην Αθήνα τα Airbnb ανέρχονται στα 10.332, στη Σαντορίνη στα 1.803, στη Μάνη στα 815, στην Κέρκυρα στα 3.441, στη Θεσσαλονίκη στα 2.299 και στη Λέσβο στα 514.

Όπως προκύπτει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν Airbnb τα οποία μέχρι τώρα κρατούνταν μακριά από τα «μάτια» της εφορίας, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν την καταβολή του φόρου.

Όσοι δεν δηλώσουν το ακίνητό τους κινδυνεύουν με πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ.

Η εφορία, ωστόσο, με τα νέα μέτρα που θα λάβει φιλοδοξεί ότι θα καταφέρει να τα ελέγξει όλα.

Ο κίνδυνος έξτρα φόρου

Στην περίπτωση μη οριστικοποίησης το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε φορολογικού έτους, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί.

Ειδικότερα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του.

Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στη συγκεκριμένη εφαρμογή και η πλατφόρμα (Airbnb) συνεχίζει να τον φιλοξενεί, εάν η πλατφόρμα αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία του, τότε η ΑΑΔΕ όχι μόνο θα «κατεβάζει» τα ακίνητα από την πλατφόρμα, αλλά και την ίδια την πλατφόρμα στην Ελλάδα.

dikaiologitika.gr

Επισκέψεις: 20

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει