28 Μαΐου 2024

Έρχονται συμψηφισμοί εισφορών για 270.000 μη μισθωτούς.

Συμψηφισμοί ασφαλιστικών εισφορών έρχονται 270.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Ο λόγος για εκείνους τους μη μισθωτούς, οι οποίοι κατέβαλλαν τις εισφορές του Ιανουαρίου 2020 με το παλιό σύστημα  (σ.σ. βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) τον περασμένο μήνα, αν και εκκρεμούσε η ψήφιση και εφαρμογή του νέου συστήματος βάσει του νομοσχεδίου Βρούτση το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη των ταμείων στο Capital.gr, εξηγώντας πως αν και ήταν ευρέως γνωστό (μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων, “διαρροές” στα ΜΜΕ, κλπ.) πως θα θεσπιζόταν νέο “καθεστώς” εισφορών για 1,5 εκατ. μη μισθωτών και πως αυτό θα ίσχυε από την 1/1/2020, κοντά 1 στους 3 μη μισθωτούς (ή 270.000 στους 810.000) από όσους συνήθως καταβάλλουν εισφορές κάθε μήνα, πήγαν και πλήρωσαν τις εισφορές του Ιανουαρίου 2020 με βάση το “παλιό” καθεστώς.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο Βρούτση ψηφίστηκε την Πέμπτη 27/2, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα ελεύθερης επιλογής των εισφορών άνοιξε την ακριβώς επομένη μέρα, δηλαδή την Παρασκευή 28/2, ενημερώνοντας τους αυτοασφαλισμένους να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία έως 13/3 και να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου 2020 έως 20/3.

Έτσι τυπικά, το παλιό σύστημα (σ.σ. του νόμου Κατρούγκαλου) ήταν σε λειτουργική εφαρμογή έως και την 26/2, γεγονός που οδήγησε, κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα (Φεβρουάριος 2020) κοντά στους  270.000 μη μισθωτούς, εκ παραδρομής, να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου 2020 βάσει του ν. Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, λόγω αυτής της τακτικής της εν λόγω μερίδας αυτοασφαλισμένων, ο ΕΦΚΑ εισέπραξε το Φεβρουάριο κοντά στα 70-80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οδηγεί, πλέον, σε μία τεχνική “εμπλοκή”.

Και αυτό διότι από τη μία μεριά οι παραπάνω μη μισθωτοί έχουν καταβάλλει εισφορές για το μήνα Ιανουάριο 2020 (βάσει ενός νόμου που δεν ισχύει πλέον) από την άλλη πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για τον ίδιο μήνα (βάσει του νόμου που ισχύει πλέον) αφού πρώτα επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία.

Έτσι, οι επαγγελματίες και οι αγρότες αυτοί καλούνται, εκ των πραγμάτων, να καταβάλλουν δεύτερη φορά  (έως 20/3) τις εισφορές του Ιανουαρίου 2020.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση της “διπλο-πληρωμής” των εισφορών του Ιανουαρίου 2020 –σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr- θα διορθωθεί, καθώς θα υπάρξει συμψηφισμός των εισφορών του Ιανουαρίου 2020 οι οποίες υπολογίστηκαν-πληρώθηκαν βάσει του ν. Κατρούγκαλου και των εισφορών του Ιανουαρίου 2020 οι οποίες θα υπολογισθούν –καταβληθούν βάσει του ν. Κατρούγκαλου.

Αν οι καταβληθείσες, με βάση το ν. Κατρούγκαλου- είναι υψηλότερες σε σχέση με τις εισφορές που θα καταβληθούν  με βάση το ν. Βρούτση, η θετική αυτή διαφορά θα επιστραφεί στους ασφαλισμένους. Αν οι καταβληθείσες -με βάση το ν. Κατρούγκαλου- εισφορές είναι χαμηλότερες  σε σχέση με τις εισφορές που θα καταβληθούν –με βάση το ν. Βρούτση- θα προκύψει αρνητική διαφορά, την οποία θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι. 

Του Δ. Κατσαγάνη https://www.capital.gr/oikonomia/3425250/erxontai-sumpsifismoi-eisforon-gia-270-000-mi-misthotous

Επισκέψεις: 20

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει