19 Μαρτίου 2024

Εξοικονομώ: Ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΚΑ φέρεται να ικανοποιείται

Στη δημιουργία μιας νέας ξεχωριστής και μόνιμης υπηρεσίας, η οποία διαχειρίζεται όλες τις αιτήσεις του καινούριου προγράμματος  «Εξοικονομώ» προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Βάσει των εκτιμήσεων το νέο «Εξοικονομώ» μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία δεκαετία με το συνολικό κονδύλι για κατοικίες, δημόσια κτίρια, βιομηχανίες και επιχειρήσεις να προσδιορίζεται  σύμφωνα με δημοσίευμα στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.  

Μέσα στη δεκαετία τα κονδύλια που θα διατεθούν ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 5 δις ευρώ, ενώ οι εργασίες ενεργειακής οικονομίας θα περιλαμβάνουν εκτός από τις κατοικίες, δημόσια κτίρια και κτίρια επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΚΑ προς το αρμόδιο υπουργείο, από εποχής ΠΕΧΩΔΕ, φέρεται να ικανοποιείται μετά την πάροδο αρκετών ετών, μιας που χρόνια τώρα, στις αλλεπάλληλες συναντήσεις και την αγαστή συνεργασία ΣΕΚΑ –  ΥΠΕΚΑ, όλες μας οι προσπάθειες αφορούσαν στο να τεθεί σαν προτεραιότητα στον σχεδιασμό του υπουργείου, το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια σε μόνιμη βάση.

Ο λόγος ήταν το «καταστροφικό» μεσοδιάστημα μεταξύ εξαγγελίας και έναρξης του προγράμματος που πάγωνε την αγορά και δημιουργούσε πολλά προβλήματα στον κλάδο.

Ο ΣΕΚΑ, μέσα από τις εργασίες του μεγαλύτερου  επαγγελματικού συνεδρίου «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» που διοργανώνεται από την ENERGYLINE κάθε 2 χρόνια και πάντα πρώτο δείχνει τις τάσεις  της αγοράς του μέλλοντος, μίλησε πολλά χρόνια πριν:

  • για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος,
  • για την εξοικονόμηση ενέργειας,
  • την αειφόρο ανάπτυξη
  • την επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησης του ΚΕΝΑΚ
  • και κυρίως για την ανάγκη προσαρμογής του κλάδου στις παραπάνω επιταγές εκπαιδεύοντας  τους κατασκευαστές του ώστε να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του σύγχρονου επαγγελματία.

Έθεσε σαν μονόδρομο την Ενεργειακή Αναβάθμιση, ιδρύοντας την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ η οποία δημιούργησε τον δίαυλο επικοινωνίας και:

  • ανέδειξε την ανάγκη της ενεργειακής αναβάθμισης του γερασμένου οικοδομικού ιστού.
  • Παρουσίασε ότι το μέγεθος αυτού του έργου είναι τόσο μεγάλο, που από μόνο του αποτελεί την μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο των κατασκευών αλουμινίου.
  • Έθεσε το πλαίσιο για συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και οργανισμών του κατασκευαστικού κλάδου, τονίζοντας την αναγκαιότητά της, για τον συντονισμό και την δημιουργία μέσων επικοινωνίας και εκπαίδευσης επαγγελματιών και καταναλωτών, προκειμένου να αναδείξουν την διέξοδο μιας πολυετούς και κερδοφόρας πορείας.
  • ανέδειξε την αντικατάσταση ως μια άμεσα ανταποδοτική επένδυση υψηλής έντασης με οικολογικό αποτύπωμα.

 Ο ΣΕΚΑ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στα μέλη του , με άμεση και συνεχή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα , τις οποίες θα παρακολουθούμε στενά μέχρι να τεθούν σε οριστική εφαρμογή.

https://www.b2green.gr/el/post/78232/exoikonomo-ena-pagio-aitima-tou-seka-feretai-na-ikanopoieitai

Επισκέψεις: 14

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει