2 Νοεμβρίου 2024

Ξαναγράφονται τα σενάρια για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

Νέα δεδομένα δημιουργεί για το πρόγραμμα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, το ξέσπασμα του ιού του κορονοϊου και η ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος εντός και εκτός Ελλάδος. Αν και επισήμως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των εν εξελίξει projects, εντούτοις πρακτικά καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη έως ανέφικτη η τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικών προσφορών είναι η 23η Μαρτίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα από σήμερα, χωρίς κανείς να μπορεί να προδιαγράψει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η χώρα και η οικονομία. Η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες πηγές είναι ότι τα δεδομένα επανεξετάζονται καθημερινά και ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη.

Για την περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, πάντως, εκτός από τα πιθανά πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, προβληματισμό δημιουργεί και το διεθνές περιβάλλον της αγοράς και η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου που επηρεάζει αρνητικά τις αποτιμήσεις των εμπορικών ενεργειακών εταιρειών.

Εάν επαληθευτούν τα σενάρια ότι ο πόλεμος τιμών θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, είναι σαφές ότι η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή θα είναι για το διαγωνισμό τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι στον διαγωνισμό έχει ήδη δοθεί μία φορά παράταση (η αρχική ημερομηνία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος ήταν στις 6 Μαρτίου) δυσκολεύει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου στη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, έδωσαν “το παρών” εννέα εταιρείες. Ωστόσο ο διαγωνισμός επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις καθώς δύο εκ των βασικών υποψηφίων που  δεν είναι funds αλλά ενεργειακές εταιρείες, προέρχονται από την Ιταλία και την Κίνα (Italgas και China Resources), δηλαδή δύο χώρες που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας του κορωναϊού.

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο επικείμενες πωλήσεις ενεργειακών εταιρειών που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εντός του έτους: την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το γ τρίμηνο του έτους και η πώληση επιπλέον μεριδίου του ΑΔΜΗΕ. Για παράδειγμα στον ΑΔΜΗΕ, στρατηγικός επενδυτής με δικαίωμα πρώτης προτίμησης, είναι η κινεζική State Grid. Μάλιστα στα τέλη του περασμένου μήνα, ακυρώθηκε λόγω του κορωναϊού, ταξίδι του υφυπουργού Ενέργειας Γ. Θωμά στην Κίνα.

Αρνητική είναι τέλος η συγκυρία και για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, με τη μετοχή του ομίλου να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στη χρηματιστηριακή δίνη των ημερών. Συγκεκριμένα η μετοχή έχει καταγράψει χαμηλό στα 4,8 ευρώ όταν στις αρχές του μήνα είχε βρεθεί στα 6,8 ευρώ ενώ το καλοκαίρι είχε ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3437675/xanagrafontai-ta-senaria-gia-tis-energeiakes-apokratikopoiiseis

Επισκέψεις: 32

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει