16 Απριλίου 2024

"Μηχανικός: Επιστήμονας ή διεκπεραιωτής των διοικητικών – γραφειοκρατικών υποθέσεων;", γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις υπήρξε το πρόσφατο άρθρο του Υπουργού Ανάπτυξης στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ με τίτλο «Μία συνολική και σύγχρονη ρύθμιση για τα αυθαίρετα».

Διαβάζοντας τις σκέψεις του Υπουργού θα συμφωνήσω ότι δεν χρειαζόμαστε οι Μηχανικοί ‘’έναν ακόμα Υπουργό των παρατάσεων’’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αλλά ρυθμίσεις ουσιαστικές οι οποίες θα έχουν ως στόχο να μας βγάλουν από το αδιέξοδο που έχει μπει ο τεχνικός κλάδος στην Ελλάδα με τις συνεχείς αλλαγές και τροποποιήσεις της τεχνικής και όχι μόνο νομοθεσίας.

Μπορεί οι νέες ρυθμίσεις όπως η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας να έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειάς και την μείωση της γραφειοκρατίας εδώ όμως έρχεται να προστεθεί κάτι που κάποιοι ξεχνούν, τον ρόλο του Μηχανικού..

Αλήθεια θέλουμε τον μηχανικό – Επιστήμονα δημιουργικό πάνω στον τομέα του ή έναν απλά διεκπεραιωτή των διοικητικών – γραφειοκρατικών συστημάτων;

Και αυτό προκύπτει αν ρίξουμε μία ματιά στον ‘’βομβαρδισμό’’ που δεχόμαστε καθημερινά με νέες αλλαγές.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Οικοδομικός κανονισμός
  • Τρεις Νομοί Αυθαιρέτων
  • Ενεργειακές μελέτες
  • Πιστοποιητικά
  • Έλεγχος Δόμησης

Για να μην κουράζω…

Δεν θέλω να μειώσω καμία ενέργεια που γίνεται προς την κατεύθυνση αναβάθμισης συστημάτων και διευκόλυνσης διαδικασιών.

‘’Κρούω όμως τον κώδωνα του κινδύνου’’, καθώς η δημιουργία όλου αυτού του συστήματος έχει αλλάξει την ιδιότητα του Επιστήμονα – Μηχανικού και τον έχει αντικαταστήσει με την ιδιότητα του διεκπεραιωτή – διαχειριστή υποθέσεων που δεν είναι καν ο ρόλος του.

Σπαταλάμε απίστευτο χρόνο στα διοικητικά θέματα όπως άδειες, πληρωμή παραβολών κ.α. και αφήνουμε στην άκρη την φαντασία μας για κάτι δημιουργικό.

Το επάγγελμα του μηχανικού δεν πρέπει να χάσει την αίγλη του. Πρέπει να στηριχτεί με κανόνες και ρυθμίσεις που θα κάνουν την ζωή μας ποιο εύκολη και θα μας αφήσουν (επιτέλους) να εκφραστούμε στον δικό μας τομέα.

Καλό είναι να υπάρχει εξέλιξη και εκσυχρονισμός στα νομοθετικά ζητήματα που καθορίζουν το θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία του κλάδου μας, αλλά αυτό βέβαια πρέπει να γίνεται ύστερα από προτάσεις που θα κατατίθενται τόσο από τα Περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ όσο και από τους συλλόγους των μηχανικών (πάλι μέσω του ΤΕΕ).

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην σελίδα LAISERGO.GR στις 3 Δεκεμβρίου 2019.

*Ο Νίκος Κορακιανίτης είναι Πολιτικός μηχανικός και Ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου LAISERGO.

Επισκέψεις: 59

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει