19 Απριλίου 2024

"Πυρασφάλεια κατοικίας και κάποιες σκέψεις …", γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Ένα δυσάρεστο γεγονός που έχει απασχολήσει πολύ τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι τα περιστατικά πυρκαγιάς σε σπίτια. Δυστυχώς στην Κέρκυρα ζήσαμε πρόσφατα ένα τέτοιο περιστατικό στην περιοχή Μαντούκι. Ακόμα πιο τραγική η είδηση ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έδινε μάχη ένα μήνα για Να ζήσει Δυστυχώς κατέληξε στα τραύματα του.

Πάμε να δούμε λίγο το θέμα της Πυρασφάλειας.

Πυρασφάλεια σπιτιού.

Η πυρασφάλεια σπιτιού είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, άσχετα με την περιοχή κατοικίας μας. Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού σε κάθε οικία, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της οικογένειας.

Ένα ξέσπασμα πυρκαγιάς δε μπορεί να προκύψει μόνο σε σπίτια κοντά σε δασικές περιοχές. Μπορεί να προκληθεί από ατυχήματα στην κουζίνα κατά το μαγείρεμα, ακόμα και από απροσεξία γύρω από το τζάκι και τα θερμαντικά σώματα.

Συμβουλές για την προστασία του σπιτιού από φωτιά.

Ανιχνευτές καπνού σε επίμαχα σημεία

Οι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού είναι ικανοί να σε προειδοποιήσουν πολύ άμεσα, όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στο σπίτι. Όταν ανιχνεύσουν καπνό, μονοξείδιο του άνθρακα, υγραέριο και οτιδήποτε άλλο σηματοδοτεί κίνδυνο, αρχίζουν να χτυπούν με δυνατή ένταση. Έτσι, σε ειδοποιούν άμεσα ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και μπορείς να αντιδράσεις άμεσα. Για την αντιπυρική προστασία σπιτιού, οι ανιχνευτές καπνού θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι.

Φορητοί Πυροσβεστήρες

Ο πυροσβεστήρας αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι για το σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού. Η ύπαρξή τους στα σπίτια δεν είναι υποχρεωτική, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας. Ζητάμε βοήθεια από έναν έμπειρο τεχνικό στα συστήματα πυρασφάλειας ή από πυροσβεστική υπηρεσία.

Πυράντοχες πόρτες στο σπίτι

Τα κουφώματα μπορούν να βοηθήσουν ριζικά στην προστασία σπιτιού από φωτιά. Οι πυράντοχες πόρτες είναι ειδικές πόρτες ασφαλείας, κατασκευασμένες από πυρίμαχα υλικά. Σκοπός τους είναι να καθυστερούν την εξάπλωση της φωτιάς στο σπίτι, εφόσον έχει προχωρήσει. Δεν εξασφαλίζουν μόνιμη πυρασφάλεια σπιτιού, αλλά δίνουν χρόνο, μέχρι να καταφτάσει στο σπίτι σου η πυροσβεστική.

Τοίχοι από πυράντοχα υλικά

Αν βρίσκεστε στο στάδιο κατασκευής νέου σπιτιού υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε. Η κατασκευή της στέγης και των τοίχων μπορεί να γίνει με πυράντοχα υλικά, τα οποία θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για πυρκαγιά.

Όσο για τους τοίχους, υπάρχουν υλικά για την αντιπυρική προστασία σπιτιού για εξωτερικούς, αλλά και εσωτερικούς τοίχους. Για εσωτερικές τοιχοποιίες και ψευδοροφές, οι κατασκευές από γυψοσανίδα αποτελούν μια μοντέρνα και ασφαλή λύση.

Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος πυροπροστασίας

Για την ολοκληρωμένη πυρασφάλεια σπιτιού, υπάρχουν συστήματα που αποτελούνται από διαφορετικά μέρη, τα οποία έχουν διάφορες λειτουργίες. Από την ανίχνευση φωτιάς, μέχρι την ειδοποίησή και την αυτόματη πυρόσβεση, τα συστήματα αυτά μπορούν να  βοηθήσουν .

Για ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης σπιτιού χρειάζεται τεχνικό για να αναλάβει την εγκατάσταση στο χώρο σου. Ο τεχνικός θα υποδείξει πώς να χρησιμοποιείς το σύστημα και θα εξασφαλίσει την άριστη λειτουργία του για την πυρασφάλεια σπιτιού.

Όλοι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, για να αντιδράσετε με αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, μην ξεχνάς τον αριθμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας 199.

Μία πρόταση…

Όσον αφορά σε τοπικό επίπεδο με αφορμή το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Μαντούκι με δυο οικογένειες να χάνουν σε λεπτά τις περιουσίες τους και τρία άτομα να προτείνω οι πολιτικοί μηχανικοί σε συνεργασία με το Τοπικό τμήμα του ΤΕΕ και σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας να βοηθήσουμε στην εκπόνηση στατικής αποτίμησης του κτιρίου, με προτάσεις για την ενίσχυσή του και εκδίδοντας τις σχετικές άδειες δόμησης για την πλήρη αποκατάσταση του.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην σελίδα LAISERGO.GR 15 Δεκεμβρίου, 2019.

*Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου LAISERGO.GR

Επισκέψεις: 36

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει