19 Απριλίου 2024

“Διαπιστευμένος μηχανικός: Θεατές σε ένα έργο που παίζεται για εμάς με άλλους πρωταγωνιστές”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Η κτηματογράφηση παραμένει στην επικαιρότητα αφενός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφετέρου για τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στις περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί.

Η κατάσταση πλέον έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πώληση ή μεταβίβαση του ακινήτου τους, αλλά και εμάς τους μηχανικούς που προσπαθούμε μέσα από τις εξελίξεις να βοηθήσουμε τους πελάτες μας.

Και μέσα σε όλα έρχεται η πρόταση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αρμόδιους φορείς για το θεσμό του «Διαπιστευμένου Μηχανικού», με την κυβέρνηση να βλέπει θετικά τη συνεργασία τους με το Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα από πηγές και πληροφορίες από τα ΜΜΕ με βάση δηλώσεις αρμοδίων γιατί επίσημη ανακοίνωση με τα καθήκοντα της ‘’ νέας ιδιότητας του μηχανικού’’ δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, θα γίνεται το εξής: αφού ο ίδιος έχει ορισμένα απαραίτητα προσόντα (για παράδειγμα συγκεκριμένες σπουδές και εμπειρία) θα πιστοποιείται από την Πολιτεία ως ειδικός «Διαπιστευμένος Μηχανικός» για το Κτηματολόγιο και με δική του ευθύνη θα γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές στην κτηματογράφηση. Ο μηχανικός αυτός, θα είναι ελεύθερος επαγγελματίας και όχι δημόσιος υπάλληλος αλλά θα ασκεί δημόσια εξουσία κατ’ ανάθεση, όπως για παράδειγμα γίνεται σήμερα με τους ελεγκτές δόμησης που ελέγχουν τις οικοδομές και βγάζουν τα πορίσματα ελέγχου.

Και μέχρι εδώ καλά. Εξάλλου ήδη οι μηχανικοί όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου έχουν γίνει εν μέρη ‘’διεκπεραιωτές υποθέσεων’’ και για το κτηματολόγιο. Άρα ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο…

Αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι. Αφού η κατάσταση φαινόταν από την αρχή ότι θα δημιουργούσε προβλήματα με δεδομένο ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο παραμένει προς το παρόν υποστελεχωμένο και οι τυχόν διορθώσεις στους χάρτες γίνονται βάσει νόμου μόνο από το προσωπικό του, τότε για ποιο λόγο θα έπρεπε να φτάσουμε σε αυτή την λύση (αν θα είναι λύση θα το δείξει η πορεία), τώρα και όχι νωρίτερα;

Όλη αυτή η καθυστέρηση που σημειώνεται ακόμα και με τον διαπιστευμένο μηχανικό μας φέρνει πάλι πίσω, μέσα σε ένα καθημερινό αλαλούμ χωρίς κανένα αποτελέσματα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μηχανικός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος. Τώρα αν με αλλαγές και νομοθεσίες γίνει δεν μένει παρά να το δούμε.

Για ακόμα μία φορά απλά περιμένουμε τις εξελίξεις ως θεατές σε ένα έργο που παίζεται για εμάς με άλλους πρωταγωνιστές.

Ας ελπίζουμε ότι και εδώ το ΤΕΕ θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο και αφουγκράζοντας τις ανησυχίες που ήδη έχουν προκύψει οδηγηθούμε επιτέλους στην σωστή κατεύθυνση.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην σελίδα LAISERGO.GR στις 8 Δεκεμβρίου, 2019

*Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός, ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου Laisergo.gr

Επισκέψεις: 60

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει