19 Απριλίου 2024

Πως θα διατηρήσει η Κέρκυρα τα χαρακτηριστικά ασφαλούς διαμονής.

Συχνοί οι σεισμοί στα Ιόνια νησιά με τελευταίο αυτόν κοντά στην Κεφαλλονιά και συγκεκριμένα 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αργοστολίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζω και τον τελευταίο σεισμό στην Λευκάδα που είχε ως αποτέλεσμα αρκετές ζημιές σε κτίρια και σε υποδομές. Όσον αφορά το νησί μας ο πρόσφατος σεισμός στην Αλβανία ”κούνησε” αρκετές περιοχές ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.

Πάμε όμως να δούμε λίγο την Κέρκυρα.

Η Κέρκυρα χαρακτηρίζεται από πολιτιστικό πλούτο με πανέμορφα κτίρια στην παλιά πόλη της Κέρκυρας με αρχιτεκτονικά και εμβληματικά χαρακτηριστικά.  Πρόσφατα στο νησί μας το Διεθνές συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες υπό τον τίτλο «Safe Corfu 2019».

Στο συνέδριο το οποίο συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό έγινε αναφορά στην Κέρκυρα όσον αφορά την αντισεισμικότητα των κτιρίων. Αυτό που τονίστηκε είναι ότι στο ιστορικό κέντρο λόγω της παλαιότητας των κτιρίων και λόγω των βλαβών που έχουν υποστεί από παλαιότερους σεισμούς τα κτίρια κρίνονται ποιο ευάλωτα σε περίπτωση σεισμού.

Επίσης έγινε αναφορά ότι τα κτίρια που έχουν οπλισμένο σκυρόδεμα και είναι κατασκευασμένα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ιδιαίτερα για την Κέρκυρα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και που έχει ενταχθεί από το 2007 στο κατάλογο μνημείων UNESCO, οι επιπτώσεις από την εκδήλωση τέτοιων καταστάσεων είναι δυνατόν να επηρεάζουν τη βιωσιμότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Για να συνεχίσει το νησί μας να είναι στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών θα πρέπει να διασφαλίζει συνθήκες ασφαλούς διαμονής.
Και με δεδομένο τα τελευταία περιστατικά με τα σεισμικά φαινόμενα διαταράσσεται το αίσθημα ασφάλειας του επισκέπτη προτείνω λοιπόν θα ήταν πάλι σε συνεργασία με ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς, το τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ και σε συντονισμό Δήμων και Περιφέρειας να ξεκινήσει μια καταγραφή κτιρίων της παλιάς πόλης και κυρίως για τα κτίρια που δεν κατοικούνται τα ”κτίρια φαντάσματα” με στόχο την πρόληψη.

Τα αποτελέσματα των καταγραφών θα συνεκτιμηθούν από τμήμα του ΤΕΕ και τους φορείς και μέσω του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου και της Ένωσης ξενοδόχων θα γνωστοποιηθούν στους υποψήφιους επισκέπτες ώστε να διατηρηθεί το αίσθημα της ασφαλούς διαμονής.

*Ο Ν. Κορακιανίτης είναι ιδιοκτήτης του τεχνικού γραφείου LAISERGO.GR

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην σελίδα LAISERGO.GR στις 17 Δεκεμβρίου, 2019.

Επισκέψεις: 48

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει