18 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα παλαιότερα – ιστορικά γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο!

Σίγουρα όλοι μας έχουμε την επιθυμία να επισκεφτούμε ένα εντυπωσιακό γήπεδο στο εξωτερικό, να γευτούμε έστω και για λίγο την εμπειρία να δούμε από κοντά μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα.

Υπάρχουν όμως μερικά γήπεδα που υπάρχουν σχεδόν από τη γέννηση του ποδοσφαίρου κουβαλώντας μπόλικη ιστορία μέσα τους.

Παρακάτω θα δεις μερικά από τα παλαιότερα γήπεδα του κόσμου που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον χρόνο και την ιστορία του ποδοσφαίρου:

1Parc Des Princes

en.parisinfo.com

Ενώ η Paris Saint German είναι μια από τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, το στάδιο του συλλόγου είναι ένα από τα παλαιότερα γήπεδα που χρησιμοποιείται ακόμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Παρόλο που το Parc Des Princes χρησιμοποιείται από το 1897, η σημερινή μορφή του γηπέδου εγκαινιάστηκε το 1973.

Το πρώτο γήπεδο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως χώρος πολλαπλών χρήσεων και φιλοξένησε τουρνουά ποδηλασίας, αγώνες ράγκμπι και ποδοσφαίρου. Ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε το 1903.

Ωστόσο, το 1972 ο αρχιτέκτονας Roger Taillibert και ο οικοδόμος Bouygues σχεδίασαν το νέο γήπεδο και το μεταμόρφωσαν αποκλειστικά σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Αποτελεί το σπίτι της PSG από τότε και έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά γήπεδα σε όλη την Ευρώπη.

2Villa Park

www.flickr.com

Το 1897 το Villa Park έγινε το επίσημο σπίτι για την Aston Villa και χρησιμοποιείται από την ομάδα του Birmingham μέχρι σήμερα.

Χτισμένο στην περιοχή Witton του Birmingham, το γήπεδο έχει συνολική χωρητικότητα 42.682 θέσεων, αφού υπέστη αρκετές ανακαινίσεις και αναδιαμορφώσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.

Στην παρούσα μορφή του, το γήπεδο έχει τέσσερεις εξεδρες: την Holte End, την Trinity Road Stand, την North Stand και την Stand Doug Ellis.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για αγώνες ράγκμπι και πυγμαχίας και εχει φιλοξενήσει τον  τελευταίο τελικό του UEFA Cup Winners Cup το 199.

3Goodison Park

www.independent.co.uk

Η Everton FC είναι ένας από τους παλαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο.

Με την ίδρυση της το 1878, η ομάδα του Merseyside αγωνιζόταν στο Anfield, μέχρι το 1982 που μετακόμισε στο Goodison Park. Από τότε είναι το γήπεδο των “ζαχαρωτών”.

Γνωστό και ως “Η μεγάλη παλιά κυρία” από τους οπαδούς της Everton, το στάδιο έχει σήμερα χωρητικότητα 39.572 θέσεων. Έχει φιλοξενήσει τον τελικό του FA Cup το 1894 και 5 αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 1966.

4Celtic Park

www.thefootballstadiums.com

Για τους κατοίκους της ανατολικής συνοικίας της Γλασκώβης, είναι γνωστός ως “παράδεισος”. Χτίστηκε το 1892 στην περιοχή Parkhead της Γλασκώβης και είναι το σπίτι και το σύμβολο της Celtic FC.

Έχοντας χωρητικότητα λίγο πάνω από 60.000, το Celtic Park είναι το μεγαλύτερο στάδιο στη Σκωτία και το πρώτο παιχνίδι που εγινε ήταν στις 20 Αυγούστου 1892 κατά της Renton.

Έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις με την πάροδο των χρόνων, με την πιο πρόσφατη ανακαίνιση να έγινε από το 1994 έως το 1998, μετά την ανάληψη νέας ιδιοκτησίας από τον σύλλογο.

Εκτός από τα παιχνίδια πρωταθλήματος, το Celtic Park έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του Hampden Park για τους τελικούς του Scotland Internationals και του Κυπέλλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει χρησιμοποιηθεί και ως χώρος συναυλιών.

5Anfield

www.sandybrown.com

Τοσο η Liverpool όσο και η Everton έχουν πλούσια ιστορία και το ντέρμπι του Merseyside είναι μία από τις παλαιότερες τοπικές αντιπαλότητες στο ποδόσφαιρο.

Αυτή ξεκίνησε το 1892 όταν ο John Houlding, ιδιοκτήτης του Anfield, αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα ομαδα, την Liverpool FC.

Ωστόσο, το Anfield χτίστηκε το 1884 και η Everton ήταν η ομάδα που χρησιμοποίησε αρχικά το γήπεδο για τα παιχνίδια της μέχρι τότε.

Πολιτικές διαφωνίες και θέματα ενοικίου οδήγησαν σε ρήξη ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Everton και τον Ηoulding. Τελικά, η Everton έφυγε από το Anfield για να μετακομίσει στο Goodison Park.

Από τότε το Anfield υπήρξε το φρούριο για την Liverpool, που με τα χρόνια έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα κλαμπ στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Με τέσσερις εξέδρες και σημερινή χωρητικότητα κάτι λιγότερο από 55 χιλιάδες, το Anfield στέκεται ως σύμβολο ποδοσφαίρου του Liverpool.

Φωτογραφία εξωφύλλου stadiumdb.com

Επισκέψεις: 433

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει