14 Ιουλίου 2024

ΠΟΜΙΔΑ: “Καμία θετική πρόβλεψη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων”.

Στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση αναφέρεται με ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση: “Η απειλή επέκτασης του κορωνοιού στον πληθυσμό της χώρας αλλά και όλου του πλανήτη, μας φέρνει αντιμέτωπους με πρωτοφανή προβλήματα, τα οποία η κοινωνία μας μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνον αν είναι ενωμένη. Στον τομέα της οικονομίας η πλέον εμφανής και σοβαρή συνέπεια στην καθημερινότητα των πολιτών είναι το κλείσιμο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πολλών πλέον κατηγοριών εμπορικών επιχειρήσεων προσέλευσης κοινού, για διάστημα άγνωστης ακόμη διάρκειας.  

Όπως το Κράτος ορθά προνοεί για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες που στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα και η λειτουργία τους απαγορεύεται από το Κράτος, και το προσωπικό τους για το μίσθωμα της κύριας κατοικίας τους, το ίδιο οφείλει να μεριμνήσει και για τους ιδιοκτήτες – εκμισθωτές των ακινήτων στα οποία στεγάζονται, για πολλούς εκ των οποίων τα μισθώματα είναι ο κύριος ή και αποκλειστικός πόρος επιβίωσής τους, και για τους οποίους ουδεμία θετική πρόβλεψη υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων με τις μηδενικές σήμερα κρατήσεις.

Οι αποφάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι απόλυτα αναγκαίες. Ομως για τους ιδιοοκτήτες ακινήτων οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2020 παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που ίσχυσαν το 2019, χρινιά ανάπτυξης της οικονομίας, χωρίς να προβλέπεται γι΄αυτούς η παραμικρή ουσιαστική ενίσχυση:   

*Η τετράμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων είναι χωρίς κανένα αντικείμενο για τους συνεπείς φορολογουμένους μια και κατά το διάστημα αυτό δεν υπάρχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

  • Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος, θυσιαζομένης και της υπόσχεσης για νέα μείωση 8%.
  • Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος παραμένει έως 45% συν εισφορά έως αλληλεγγύης 10%. *Ο συνδυασμός των δύο αυτών φόρων λειτουργεί τελικά ως μέσο «δήμευσης» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.
  • Η αυτονόητη αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών, όπως είχε ζητήσει προ ημερών η ΠΟΜΙΔΑ,  δεν βγάζει από το τραπέζι τον κίνδυνο υιοθέτησης για το 2021 των εκτός πάσης πραγματικότητας πλέον εκτιμήσεων για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών περί το 50%.
  • Πιέσεις θα υπάρξουν για μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίων, αλλά και από άλλους ενοικιαστές επιχειρηματίες άλλων κλάδων με «παράπλευρες» απώλειες από τη σημερινή κατάσταση, και θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τους βοηθήσουν οικειοθελώς ακόμη και αν δεν υποχρεούνται, γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα η επιβίωση των ενοικιαστών τους. Γι αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει και νομοθετική αναγνώριση ως φορολογικά έγκυρης κάθε συμφωνίας μείωσης ή και ολικής απαλλαγής από την καταβολή μισθωμάτων για το διάστημα από 1.3 μέχρι και 31.12.2020.

Στην ουσία οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται εφέτος να ανταποκριθούν στις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και πέρυσι, διαθέτοντας πολύ λιγότερο εισόδημα, ή και καθόλου. Ελπίζουμε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί το συντομότερο, διαφορετικά εκ των πραγμάτων θα ισχύσει η ένσταση του Μενίππου: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος“, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

Επισκέψεις: 36

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει