28 Μαΐου 2024

Κτηματολόγιο από… το σπίτι – Όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικά για ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πονοκέφαλο σε πολλούς ιδιοκτήτες προκαλεί η δήλωση – και όχι μόνο – της περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Οι λόγοι εμφανείς: γραφειοκρατία – με τα πολλά δικαιολογητικά, ουρές και ταλαιπωρία.

Γι’ αυτό, ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης προκειμένου να καταγράψει και να ελέγξει όλη τη διαδικασία είναι ο ηλεκτρονικός.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι σήμερα διαθέσιμες σε όλους και αυτές που πρόκειται να προστεθούν στη λίστα μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν «κλικ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και στη συνέχεια ένα ακόμα «κλικ» στο πλαίσιο eΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές υπηρεσίες).

Σήμερα, μεταξύ άλλων, ένας ιδιοκτήτης ακινήτων μπορεί να υποβάλει τη δήλωση, να ελέγξει τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης, να υποβάλει ηλεκτρονικά αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, να δει τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης και να διαβιβάσει το αντίγραφο του μεταγεγραμμένου συμβολαίου.

Ελεγχος

Στο μεταξύ, από το Κτηματολόγιο έχουν ήδη προχωρήσει στη θέσπιση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού ελέγχου» μέσω του οποίου δίνεται – πλέον – η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας ενός μηχανικού με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Ο μηχανικός βεβαιώνει στο διάγραμμά του μέσω σχετικής «Δήλωσης» ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Ειδικότερα, για όσα δικόγραφα κατατίθενται στο δικαστήριο από την 27η Ιανουαρίου 2020 και μετά, προσαρτάται πλέον μαζί με το δικόγραφο μόνο το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών το οποίο περιέχεται στην προαναφερόμενη «Δήλωση» του μηχανικού.

Σημειώνεται πως τα τελευταία επτά χρόνια για κάθε δικαστική διαμάχη που αφορούσε την αμφισβήτηση ορίων γης και γινόταν σε περιοχή στην οποία λειτουργούσε το Κτηματολόγιο οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να λαμβάνουν σχετική εισήγηση (από το Κτηματολόγιο) προκειμένου να την προσκομίσουν στο αρμόδιο δικαστήριο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η περαιτέρω ταλαιπωρία των ιδιοκτητών σε περίπτωση που διαπιστώνονταν από τον τεχνικό έλεγχο γεωμετρικές αστοχίες στο δικόγραφο ή στο προσαρτώμενο τοπογραφικό διάγραμμα.

Σε όλο το φάσμα

Οπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, στόχος είναι η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα λειτουργίας της εταιρείας προς όλους τους συναλλασσόμενους (δηλαδή ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες).

Ηδη στο Κτηματολόγιο γίνονται ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων με ψηφιακή υπογραφή και απευθείας σύνδεση των μηχανικών με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου με σκοπό την προδικαστική βεβαίωσή τους ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη.

Μέσα στο 2020 – δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία – θα πραγματοποιείται στα γραφεία που ανήκουν στον φορέα (δηλαδή τα συνδεδεμένα κτηματολογικά γραφεία: συγχωνεύονται τα 390 υποθηκοφυλακεία σε 17 κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματά τους) η ηλεκτρονική υποβολή πράξεων και συμβολαίων από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, η ηλεκτρονική παραγγελία και έκδοση πιστοποιητικών του Κτηματολογίου αλλά και η διαβαθμισμένη ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου για έρευνα.

Τα αρχεία

Παράλληλα, από το Κτηματολόγιο έχουν δρομολογήσει την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων με τεχνικές «έξυπνης νοημοσύνης». Η ψηφιοποίηση του 1 δισ. σελίδων θα γίνει, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, με δύο διαγωνισμούς (και εκτιμώμενο προϋπολογισμό 60-70 εκατ. ευρώ) και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η σύνταξη των τευχών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και θα γίνουν, όπως προαναφέρθηκε, με δύο διαγωνισμούς (με τον πρώτο να αφορά την ψηφιοποίηση του 10%-15% των αρχείων).

Ψηφιακός χάρτης

Στα άμεσα σχέδια μετάβασης στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή είναι και η σύνταξη του «ψηφιακού χάρτη» ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή ή ιδιώτη να γνωρίζει ηλεκτρονικά με ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να υλοποιήσει μια επένδυση.

Ειδικότερα, στον ψηφιακό χάρτη – που θα στηρίζεται στο υπόβαθρο του Κτηματολογίου – θα αποτυπώνεται με ενιαίο τρόπο το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων, δηλαδή όροι και περιορισμοί δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια Κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, περιοχές Natura 2000 κ.ά.

Επίσης, όπως επισημαίνουν από το Κτηματολόγιο, όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση – σε όλη τη χώρα – θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων και σε περίπτωση που δημόσια υπηρεσία αρνηθεί τη χορήγηση έγκρισης ή γνωμοδότησης για επένδυση, η οποία επιτρέπεται βάσει των γεωχωρικών δεδομένων, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο ψηφιακός χάρτης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δήμους της Ανατολικής Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε Πάτρα, Καλαμάτα και Ηράκλειο Κρήτης. Εκτιμάται ότι εντός μιας διετίας το 70% των δεδομένων και της έκτασης της χώρας θα μπορεί να έχει ενσωματωθεί στον ψηφιακό χάρτη.

«Το τελευταίο διάστημα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η Υπηρεσία Θέασης, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλη την Ελλάδα σε πολύ καλή ανάλυση. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να συγκρίνει την Ελλάδα του 1945 με την Ελλάδα του σήμερα. Το 2019 την έχουν επισκεφθεί 5.640.000 χρήστες και έχουν δει σχεδόν 3.000.000 εικόνες» επισημαίνει ο διευθυντής Ψηφιακών Συστημάτων Γιώργος Μουραφέτης.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1.109.945 δηλώσεις στο Κτηματολόγιο (στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης) και 244.097 αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών.

in.gr

Επισκέψεις: 41

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει