24 Απριλίου 2024

Χρήστος Ζερεφός: Δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Ελλάδας, λόγω κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχουν περιοχές με μεγάλη δυσκολία», είπε ο κ. Ζερεφός σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, επικαλούμενος αδημοσίευτα στοιχεία της πιο πρόσφατης έκθεσης της Επιτροπής Μελέτης Κλιματικής Αλλαγής, που έχει συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδας.  

Στα μοντέλα που μελετήθηκαν υπάρχουν δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Πελοποννήσου, πως και η πρόβλεψη ότι από τη μείωση των βροχοπτώσεων η Δυτική Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ερημοποίηση, την ξηρότητα που θα επικρατήσει.  

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι θα αυξηθούν οι δασικές πυρκαγιές, αφού «η επικίνδυνη περίοδος του καλοκαιριού θα διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 ημέρες, έναντι 20 που είναι σήμερα».   Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με τη συνέργεια εναλλασσόμενων ακραίων φαινομένων.  

«Η χώρα μας υποφέρει από πάρα πολλά ακραία φαινόμενα και τη συνέργειά τους. Για παράδειγμα μία πλημμύρα ακολουθείται από περίοδο ξηρασίας και μέσα σε αυτήν την περίοδο η χώρα τρέμει και όλη αυτή η παλμική ακαθόριστη κίνηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του εδάφους και στην προσεχή πλημμυρίδα», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.   «Καύσωνας κάθε λίγες εβδομάδες»  

Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, ο Χρήστος Ζερεφός σημείωσε ότι το χειρότερο σενάριο δείχνει αύξηση της θερμοκρασίας που ξεπερνά τους 3 βαθμούς, αν δεν έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2050.   «Κάτι που θα οδηγήσει σε μια υπερθέρμανση που θα είναι σχεδόν αβίωτη, όταν έχουμε έναν καύσωνα κάθε λίγες βδομάδες, τότε το πράγμα γίνεται πάρα πολύ σοβαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.   «Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα στην οποία έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να πάμε με τις ΑΠΕ, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, με λιγότερους πολέμους και με λιγότερο αίμα για το πετρέλαιο», συμπλήρωσε ο ακαδημαϊκός.  

Αναφερόμενος στην επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- ότι τον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε τη δεκαπλάσια ενέργεια από όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα 1.000 χρόνια.     29.1.2020 Ζερεφός: Ερημοποίηση στο 40% της Ελλάδας χωρίς προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή «Τα τελευταία χρόνια τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί, κατά 30% το διοξείδιο του άνθρακα και κατά 100% το μεθάνιο, για να φθάσουν τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών. Οι εκπομπές των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα και από την καύση της βιομάζας και οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου από τη βιομηχανία ξεπέρασαν τις εκπομπές από φυσικές πηγές αυξάνοντας δευτερογενώς τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με συνέπειες στην υγεία», επισήμανε.    

«Τα τελευταία σαράντα χρόνια καταστρέψαμε όσο όζον παρήγαγε η φύση μέσα 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τον τελευταίο αιώνα απελευθερώσαμε στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο χρειάστηκε η φύση να απομακρύνει μέσα σε 1 δισεκατομμύριο χρόνια στα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης», κατέληξε ο ακαδημαϊκός.   Με πληροφορίες από ΑΠΕ Πηγή: www.lifo.gr

Επισκέψεις: 14

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει