24 Απριλίου 2024

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στο Καναλλάκι Πρέβεζας – Αισθητός και στην Κέρκυρα.

Ισχυρή δόνηση 5,6 ρίχτερ σημειώθηκε στις τρεις πάρα δέκα τα ξημερώματα με επίκεντρο την Πρέβεζα ενώ έγινε αισθητός και σε πάρα πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων και την Κέρκυρα. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές και μικροτραυματισμοί.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Καναλακίου, Ιωάννης Δήμας, έκανε λόγω για μεγάλες υλικές ζημιές, κατολισθήσεις και ανησυχία στους κατοίκους. Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, είπε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και σημείωσε ότι όσα σπίτια έχουν παρουσιάσει ζημιές, καλό θα είναι οι κάτοικοι τους να μην παραμένουν μέσα σε αυτά και ταυτόχρονα να μην συνωστίζονται σε χώρους.  «Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φανομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τον σημερινό σεισμό στην περιοχή της Πάργας. Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο όπως ανέφερε ο κ Λέκκας προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.

Ο Δήμαρχος Πάργας, Νίκος Ζαχαριάς επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει ζημιές σε σπίτια και κατολισθήσεις σε δρόμους, ενώ έχουν σταλεί μηχανήματα για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε στις 02.49 τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου 2020 και είχε ένταση 5,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα βόρεια από το Καναλλάκι Πρεβέζης, 14 χιλιόμετρα ανατολικά βόρειο ανατολικά της Πάργας και 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα,  Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Σεισμολογίας επανεκτίμησε το μέγεθος στο 5,4 από 5,6 που έδωσε αρχικά.

Στο ίδιο επίκεντρο πριν από περίπου 3 ώρες είχε προηγηθεί άλλη σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ.

Έγινε αισθητός σε Πάτρα, Ιωάννινα, Κεφαλλονιά, Λαμία

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πάτρα, στον Πύργο, στα Ιωάννινα, στην Λευκάδα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά, στην Κέρκυρα αλλά και σε Λαμία, Λάρισα, Τρίκαλα ακόμα και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πολιτών στα social media είχε μεγάλη διάρκεια με έντονη βοή. Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει σε Πρέβεζα, Άρτα και Αγρίνιο που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο, ενώ αναφορές έρχονται και από την Αλβανία με πολλούς πολίτες να δηλώνουν πως ένιωσαν έντονα τον σεισμό.

«Αναμενόμενος ο σεισμός μην ανησυχείτε»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε δεύτερη ανάρτηση του αναφέρει: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε».

ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR. ΑΠΕ

Φωτογραφία εξωφύλλου. https://www.thespro.gr/2020/03/blog-post_438.html

Επισκέψεις: 48

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει