14 Ιουνίου 2024

Αυτά είναι τα έγγραφα για βεβαίωση μετακίνησης και κυκλοφορίας.

Από τα παρακάτω links μπορούν οι πολίτες να «κατεβάσουν» τα απαραίτητα έγγραφα που πλέον απαιτούνται για την κυκλοφορία και τη μετακίνησή τους μετά τα νέα μέτρα απαγόρευσης κάθε άσκοπης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός:

Βεβαίωση κυκλοφορίας

Βεβαίωση μετακίνησης

Ειδικότερα, για όσους μετακινούνται θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους:

 1. Να κινούνται προς και από την εργασία τους για τις εργάσιμες ώρες και μόνο
 2. Να κινούνται για να προμηθευτούν τρόφιμα από σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, αν δεν μπορούν να τα προμηθευτούν online.
 3. Να επισκέπτονται γιατρό ή φαρμακείο ή πρόσωπο του περιβάλλοντός τους (ευπαθείς ομάδες και παιδιά) που έχει ανάγκη φροντίδας.
 4. Να ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή να συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. 
 5. Να μετακινούνται σε δημόσια υπηρεσία ή κατάστημα παροχής υπηρεσιών, όπως τράπεζες, όταν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν online.
 6. Να μεταβαίνουν σε κάποια τελετή( γάμο, κηδεία κλπ) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

Για να βεβαιωθούν τα παραπάνω σε περίπτωση ελέγχου, οι πολίτες θα πρέπει, πριν βγουν από την οικεία τους, να έχουν συμπληρώσει ειδικό έγγραφο που θα είναι διαθέσιμο μέσω του forma.gov.gr, ή να έχουν στείλει SMS στο 13033.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν 2 τύποι εγγράφων, έγγραφο Τύπου Α και έγγραφο Τύπου Β.

Στην περίπτωση που η μετακίνηση αφορά την εργασία θα πρέπει να συμπληρώνεται άπαξ,  το έγγραφο Τύπου Α με το ονοματεπώνυμο του μετακινούμενου, τον τόπο κατοικίας και εργασίας του καθώς και το ωράριο προσέλευσης κι αποχώρησής του. Αυτή την βεβαίωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να την φέρει υποχρεωτικά μαζί του. Στην περίπτωση δε, που κάποιος μετακινείται από και προς την εργασία του θα πρέπει αυτό να πιστοποιείται με έγγραφο του εργοδότη -αν πρόκειται για μισθωτό- ή με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Όσο για το έγγραφο τύπου Β, που αφορά όλες τις άλλες περιπτώσεις μετακινήσεις, θα συμπληρώνεται κάθε φορά που κάποιος πρέπει να μετακινηθεί. Πέρα από το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση κατοικίας ο υπογράφων θα πρέπει να συμπληρώσει και τον λόγο που μετακινείται, μεταξύ των πολλαπλών επιλογών που δίνει η φόρμα.

Όποιος δεν μπορεί να συμπληρώσει τις ειδικές φόρμες θα μπορεί να στείλει SMS στο 13033. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το SMS είναι δωρεάν και οι πάροχοι δεν κρατούν προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Επιπλέον θα πρέπει όποιος κυκλοφορεί να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν αναλυτικά τους τρόπους και τις προϋποθέσεις μετακίνησης μέσω του forma.gov.gr  

Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Να σημειωθεί ότι από τους άνωθεν περιορισμούς εξαιρούνται  μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Επισκέψεις: 44

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει