19 Απριλίου 2024

Και οι Μηχανικοί ”χτυπήθηκαν” από τον Covid-19, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε όλοι με ανησυχία την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊου (COVID-19) στη χώρα μας.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ορθά η Κυβέρνηση έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου. Μεταξύ των μέτρων ήταν η μείωση της επαγγελματικής δραστηριότητας σχεδόν σε όλους τους κλάδους πόσο μάλλον και στον δικό μας με δεδομένο την καθημερινή μας επαφή με κόσμο σε υπηρεσίες αλλά και εργασίες.

Κι έως εδώ όλα καλά…

Και ακόμα καλύτερα όταν ακούγαμε τις προηγούμενες ημέρες για τις περίφημες εξαγγελίες Υπουργών για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης στους κλάδους που έχουν προχωρήσει σε μερική ή ολική αναστολή.

Βλέποντας όμως χτες την έκδοση του πίνακα των κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα ενισχυθούν οικονομικά, δεν είδαμε πουθενά να υπάρχει το σύνολο σχεδόν του τεχνικού κόσμου (μηχανικοί, τεχνικά γραφεία, κατασκευές κ.λ.π.).

Ή μας ξέχασαν ή θεωρούν δεδομένο ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη από οικονομική ενίσχυση!

Στο πρώτο ενδεχόμενο δεν θα αναφερθώ το θεωρώ αυτονόητο ότι μας θυμούνται κυρίως από τις συνεχείς παρεμβάσεις και αναφορές στα ζητήματα του κλάδου μας από τα συνδικαλιστικά όργανα και τα Περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ.

Στο δεύτερο τώρα ενδεχόμενο αξίζει να υπενθυμίσω ότι πριν από την λήψη αυτών των μέτρων είχαμε αρκετές δυσκολίες πόσο μάλλον τώρα. Είναι αρκετοί οι συνάδελφοί μας που όλες αυτές τις μέρες έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα αδυνατώντας όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησής τους αλλά και στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους.

Και με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ γνωρίζει την κατάσταση θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή με παρέμβαση του να το ζητήσει και να το επιβάλλει πριν καν ανακοινωθούν τα μέτρα. Όχι όταν ανακοινώθηκαν και φάνηκε ότι δεν υπάρχουμε πουθενά και όταν βγήκαν πλήθος ανακοινώσεων από αρκετά τμήματα της Περιφέρειας όπου εξέφρασαν την έντονη λογική αντίδραση τους.

Και τότε είδαμε ένα απλό τριών γραμμών δελτίο τύπου ότι ο κ. Στασινός είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη όπου τον διαβεβαίωσε ότι και οι μηχανικοί θα ενισχυθούν.

Ούτε πως, ούτε πότε, ούτε με ποιον τρόπο…..

Αυτό πάντως που θεωρώ ότι ενόχλησε ποιο πολύ τους συναδέλφους είναι όχι ότι το Υπουργείο μας ξέχασε, αλλά ότι δεν μας θυμήθηκε το κεντρικό ΤΕΕ για να προλάβει τις εξελίξεις.

Ο ρόλος του ΤΕΕ είναι να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προφυλάξει τα μέλη του και για ακόμα μία φορά δεν το είδαμε. Και λέω ακόμα μία γιατί θέλω να υπενθυμίσω ότι τόσο στο θέμα της ψήφισης των πτυχίων των κολλεγίων όσο και στο θέμα των αλλαγών του ασφαλιστικού παρά τις αντιδράσεις και τις αντίθετες απόψεις που κατατέθηκαν το ΤΕΕ δέχτηκε τις εξελίξεις και δεν ξανά ασχολήθηκε……

Για να μην κουράζω, έχουν βγει αρκετές ανακοινώσεις (ΤΕΕ τμημα Ανατολικής Κρήτης, κ.α) που με καλύπτουν πλήρως.

Να πω ότι είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός των μηχανικών από την οποιαδήποτε ενίσχυση του κράτους η οποία θα μπορούσε είτε με άμεση οικονομική ενίσχυση είτε με οικονομικές φοροελαφρύνσεις σε βάθος χρόνου ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινά ολοένα και δυσκολότερες απαιτήσεις (τις οποίες η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε) της δουλείας μας.

Μην ξεχνάμε Κτηματολόγιο, αναρτήσεις Τοπογραφικών, Δασικοί χάρτες, κτίρια μηδενικής κατανάλωσης κτλ…

Η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τα ίδια μέτρα που εφαρμόζει και για τους άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Το ΤΕΕ πρέπει επιβάλλεται να μην αφήσει κανένα περιθώριο καθυστέρησης και να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση.

*Ο Ν. Κορακιανίτης είναι ιδιοκτήτης του τεχνικού γραφείου LAISERGO.

Επισκέψεις: 59

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει