23 Ιουλίου 2024

Αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά: Εξετάζεται παράταση λόγω κορωνοϊού.

Την παράταση δήλωσης των αυθαιρέτων για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου 2020, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα, οι δόσεις και τα παράβολα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης υπαγωγής των αυθαίρετων κτισμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω κορωνοϊού.

Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο» ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, παραμένει ωστόσο, διστακτικός καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός χρόνος για να εξεταστεί το θέμα εκ νέου τις επόενες μέρες.

Προβληματισμός υπάρχει και για τα αδήλωτα τετραγωνικά -για τα οποία η καταληκτική προθεσμία είναι επίσης τα τέλη Ιουνίου- με το υπουργείο Εσωτερικών να εξετάζει όλες τις παραμέτρους για το εάν πρέπει να δοθεί παράταση.

Οι ιδιοκτήτες με μεγάλες παραβάσεις (κατηγορία 5), με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχουν προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου ώστε να τα δηλώσουν και να αποφύγουν κατεδαφίσεις, ενώ για όλα τα υπόλοιπα που δεν θα δηλωθούν, αναμένονται πρόστιμα.

Επιπλέον, αυτοί που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον υπάρχοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αντιμετωπίσουν έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα «πέσει η αυλαία» υπαγωγής των αυθαίρετων, που θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, το 2025.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% το πρώτο έτος και για κάθε επόμενο θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Σε δεύτερο χρόνο, πρόκειται να μπει σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου με την οποία οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να προχωρούν σε ρύθμιση.

Τι θα κερδίσουν όσοι μπουν σε ρύθμιση μέχρι 30 Ιουνίου 2020

-100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.
-Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
-Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
-Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.
-Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
-Μειωμένα παράβολα.
-Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
Νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975 με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου.
-Πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982.
-Πληρωμή του 60% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1η/1/1983 έως την 1η/1/1993.
-Πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από την 1η/1/1993 έως την 31η/12/2003.
-Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.
-Μειώσεις στα πρόστιμα για ειδικές κατηγορίες πολιτών

Πηγή: newmoney.gr

Επισκέψεις: 165

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει