14 Ιουλίου 2024

ΔΗΣΥΜ: “Οι μηχανικοί ζητούμε με αξιοπρέπεια ισότιμη μεταχείριση”.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών με αφορμή τα μέτρα της Κυβέρνησης αλλά και την στήριξη στους Μηχανικούς.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από την πανδημία που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο. Καλούμαστε όλοι (κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς,επιστημονικό δυναμικό, εργοδότες, εργαζόμενοι, πολίτες) ενεργοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα κοινωνικά αντανακλαστικά και την ατομική ευθύνη, να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού στην κοινωνία στο μέγιστο βαθμό, εναρμονιζόμενοι πλήρως με τις οδηγίες των αρμοδίων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών, ως δύναμη ευθύνης, εξέφραζε πάντοτε τους μαχόμενους μηχανικούς σε όλα τα επαγγελματικά επίπεδα.Δεν ακολούθησε ποτέ το δρόμο του εύκολου λαϊκισμού. Πάντοτε στόχευε σε δημιουργικές παρεμβάσεις και υπαρκτές λύσεις.

Ήμασταν οι πρώτοι, και οι μοναδικοί μέχρι στιγμής, που ξεκάθαρα θέσαμε προς τα αρμόδια υπουργεία, να αντιμετωπίσουν κεντρικά και για το σύνολο της χώρας, το θέμα της Αναστολής των Οικοδομικών Εργασιών, πλην αυτών που αφορούν σε εργασίες Δημοσίου Συμφέροντος. Καθημερινά συνάδελφοι καλούνται να ασκήσουν το επάγγελμα υπό συνθήκες που είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες υγιεινής που έχουν τεθεί επίσημα από το Υπουργείο Υγείας.

Ζητήσαμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή την ένταξη των μηχανικών στα πληττόμενα επαγγέλματα και την οικονομική στήριξη του κλάδου μας με την ενίσχυση των  800 €, διότι θεωρούμε ότιείναι το ελάχιστο που δικαιούμαστε λόγω των συνεπειών που υφίστανται οι μηχανικοί αυτή την περίοδο.Πάνω σε αυτό το ζήτημα, η πολιτεία οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο γιατί ακόμη και σήμερα δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Η διαφαινόμενη υπαναχώρηση και η μη ένταξή μας στην ενίσχυση των 800 €, αποτελεί εμπαιγμό στις πλάτες των δοκιμαζόμενων μηχανικών, εμπαιγμός που ενισχύεται και με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι ο κλάδος των μηχανικών θα ενισχυθεί μέσω επιταγών κατάρτισης 600 ευρώ.

Όχι μόνο επειδή υπάρχει πλήρης ανακολουθία σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις του ίδιου Υπουργείου, αλλά κυρίως επειδή με τέτοιου είδους πρακτικές δεν ενισχύονται οικονομικά οι Μηχανικοί, αλλά οι εταιρείες και λοιποί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιμόρφωσης. Ας πει ευθέως, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών ποιους πραγματικά ευνοεί οικονομικά μ’ αυτό το μέτρο.

Έχουμε κάθε λόγο να βλέπουμε καχύποπτα τη συγκεκριμένη δράση. Αν η κυβέρνηση θέλει να δαπανήσει ένα συγκεκριμένο κονδύλιο για τη στήριξη του κλάδου των Μηχανικών, δεν υπάρχει καμία λογική να δίνεται με κουπόνια επιμόρφωσης, τη στιγμή που σε πολλούς άλλους επαγγελματίες δίνεται απευθείας στο δικαιούχο – ωφελούμενο και θεωρούμε προτιμότερο το κονδύλιο αυτό να διατεθεί για ανάγκες του Ε.Σ.Υ.

Ταυτόχρονα, θέτουμε ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο που εμπεριέχει, σε πρώτη φάση, τα παρακάτω:

  • Την οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι 31/12/2020, όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω: εισφορές προς τον ΕΦΚΑ(συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών Ιανουαρίου), φορολογικές υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμες επιταγές και ημερομηνίες συμβάσεων και διαγωνισμών, ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

  • Έκπτωση 25% σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις με προθεσμία πληρωμής έως και τέλος Απριλίου, ανεξαρτήτως του μήνα που αφορά, σε όσους εξοφλούν εντός των προθεσμιών
  • Ενίσχυση ρευστότητας μέσω επιδότησης, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από προγράμματα ΕΣΠΑ, για άτοκα δάνεια κίνησης, κάλυψη επαγγελματικού ενοικίου, αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού για προσαρμογή στην εξ αποστάσεως εργασία και μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως είναι η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος
  • Ένταξη των μηχανικών στην οικονομικήενίσχυση των 800€

Το βοήθημα των 800€ συνιστά μία ένεση ρευστότητας και όχι ελεημοσύνη και τυχόν επιδόματα με τη μορφή επιταγών κατάρτισηςδεν είναι δυνατόν να το αντικαταστήσουν, αλλά μόνο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά αυτού

  • Ενσωμάτωση στα μέτρα ενίσχυσης όλων των ΚΑΔ που αφορούν δραστηριότητες μηχανικών, καθώς οι αρχικοί που υπάχθηκαν είναι πολύ λίγοι.
  • Την οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι 31/12/2020, όλων ανεξαιρέτως των προθεσμιών, που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα, και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων

Ενδεικτικά αναφέρουμε καταληκτικές ημερομηνίες που υπάρχουν στον νόμο των αυθαιρέτων,το πρόγραμμα Εξοικονομώ, τις δηλώσεις Κτηματολογίου, τη δήλωση για τα αδήλωτα τ.μ. στους Δήμους.

  • Αναστολή Οικοδομικών Εργασιών, πλην όσων αφορούν σε εργασίες Δημοσίου Συμφέροντος

Αυτόματα αυτό συνεπάγεται την παράταση σε όλες τις σχετιζόμενες προθεσμίες, όπως είναι οι ρήτρες σε συμβόλαια και συμβάσεις και η παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών.

Επιπρόσθετα, επιβάλλεται να ενταχθεί στο βοήθημα της κυβέρνησης και το εργατικό δυναμικό της χώρας.

  • Κατοχύρωση άρνησης ελέγχου από τους Ελεγκτές Δόμησης, δεδομένης της κατάστασης, ως αιτιολογημένης
  • Την σωστή εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας όσο αφορά τους μηχανικούς, καθώς η φύση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας περιλαμβάνει και μετακινήσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας μας χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό
  • Δημιουργία ενός παρατηρητηρίου καταγραφής των προβλημάτων και των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανά κλάδο και με υποκατηγορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης

Θέτουμε ως άμεσο στόχο τη διαρκή καταγραφή των θεμάτων που θα εμφανίζονται και καλούμε τους συναδέλφους να μας ενημερώνουν ηλεκτρονικάγια τα προβλήματα που εντοπίζουν ώστε να τα προωθούμε προς επίλυση στους αρμόδιους φορείς, σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δημιουργηθεί από το ΤΕΕ αποκλειστικά για αυτήν την περίοδο (στα πρότυπα αλληλογραφίας για το e-adeies, αυθαίρετα κ.ά.).

Τα δεδομένα στην καθημερινότητα μας και στην άσκηση του επαγγέλματος μας θα αλλάζουν ραγδαία και δηλώνουμε παρόντες στον επανασχεδιασμό που θα απαιτηθεί.

Ζητούμε από τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση, έτσι ώστε από κοινού, να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που έρχονται και να βρούμε όλοι μαζί πρακτικές λύσεις.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, η πολυπλοκότητα της κατάστασης απαιτεί ωριμότητα και συνεισφορά από όλους.

Επισκέψεις: 188

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει