20 Απριλίου 2024

Πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση 600-800 ευρώ σε πάνω από 610.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Θα ξεπεράσουν τους 610.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικοί επιχειρηματίες οι οποίοι ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν, τον επόμενο μήνα,  οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ-800 ευρώ από το κράτος (συνολικού κόστους 455 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των ωφελούμενων επαγγελματιών, αλλά και των αντίστοιχων “μοχλών” στήριξής τους.

Η πρώτη κατηγορία ωφελουμένων είναι οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ.) οι οποίοι εφόσον έχουν προσωπικό έως 5 άτομα στην επιχείρησή τους μπορούν να αιτηθούν ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών της περασμένης Τρίτης. Αυτοί ανέρχονται σε κοντά 450.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του Υπ. Εργασίας. Έτσι, το συνολικό κόστος για την αποζημίωση αυτή θα ανέλθει σε 360 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το κράτος. Οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε σχετική πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας.

Η δεύτερη κατηγορία των ωφελουμένων θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού) μηχανικοί/αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι/λογιστές εκπαιδευτικοί  και  ερευνητές, οι οποίοι θα δικαιούνται “επιταγή κατάρτισης” ύψους 600 ευρώ. Η “επιταγή” αυτή θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 160.000.  Το  συνολικό κόστος των “επιταγών” αυτών θα ανέλθει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Παράλληλα  το εκπαιδευτικό επίδομα αυτό θα καταβληθεί, σε 2  δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε όλο το άρθρο https://www.capital.gr/oikonomia/3441481/pos-tha-katanemithei-i-enisxusi-600-800-euro-se-pano-apo-610-000-eleutherous-epaggelmaties

Επισκέψεις: 138

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει