20 Ιουνίου 2024

Επίδομα 800 ευρώ εργαζόμενοι: Πότε ξεκινούν αιτήσεις στο supportemployees.yeka.gr.

Με αγωνία περιμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα την 1η Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ, που περιμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Αυτό τον καιρό γίνονται οι αιτήσεις των εργοδοτών, αλλά και οι αιτήσεις από όσους έχουν ατομική επιχειρήση και υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ. Άλλο επίδομα, μέσω τηλεεκπαίδευσης θα πάρουν οι δικηγόροι και άλλοι αυτοπασχολούμενοι, το οποίο θα είναι 600 ευρώ και ήδη προκαλεί αντιδράσεις.

Το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αλλά και όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και τίθενται από τους εργοδότες τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Σημαντική είναι η προϋπόθεση είναι να μην έχουν άλλη σύμβαση εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Για να λάβει κάποιος την ενίσχυση πρέπει να υποβάλλουν εργαζόμενος και εργοδότης τη σχετική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση. Οι εργοδότες υποβάλλουν ήδη από την Τετάρτη 24 Μαρτίου ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας ενώ οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τις δικές τους ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, η οποία σχεδιάζεται να ανοίξει για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους την ερχόμενη Τρίτη 1 Απριλίου.

Η αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Στην ειδικά για αυτόν τον σκοπό διαμορφωμένη πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας https://supportemployees.yeka.gr οι δύο παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων θα υποβάλλουν τα στοιχεία τους:

Εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ.

Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Οι δύο αυτές κατηγορίες θα υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις με τη συμπλήρωση των στοιχείων τους και τον IBAN.

Για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις επεξεργασίες που θεσπίζονται λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα.

Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ως το συνημμένο παράρτημα, με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/item/39516-epidoma-800-evro-pote-ksekinoyn-aitiseis-sto-supportemployees-yeka-gr

Επισκέψεις: 128

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει