20 Ιουνίου 2024

Επίδομα 800 ευρώ: Νέα πλατφόρμα για αίτηση στην ΑΑΔΕ.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα 800 ευρώ σε μισθωτούς επιχειρήσεων, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 5 άτομα απαιτείται σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ σε σχετική φόρμα που θα αναρτηθεί.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα 800 ευρώ σε μισθωτούς επιχειρήσεων οι οποίες είτε έχουν κλείσει με εντολή της κυβέρνησης είτε κατατάσσονται στις πληττόμενες.

Όπως είναι γνωστό οι αιτήσεις των εργαζομένων γίνονται στο supportemployees.yeka.gr, ενώ ισχύουν συγκεκριμένες προθεσμίες. Ταυτόχρονα αυτή δεν είναι η μοναδική πλατφόρμα, αλλά υπάρχει ακόμη μία, στην ΑΑΔΕ η οποία αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλους. 

Συγκεκριμένα οι ενέργειες για τα 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 5 άτομα απαιτείται σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ σε σχετική φόρμα που θα αναρτηθεί. Άρα οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν ακόμη να κάνουν αιτήσεις, καθώς θα πρέπει πρώτα να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, που είναι διαφορετική.

Για τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες δεν προβλέπεται δικαίωμα χορήγησης της ενίσχυσης των 800 ευρώ. Ωστόσο, προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης με αντάλλαγμα ποσό 600 ευρώ.

Σχετικά με τον τρόπο που θα πληρωθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσεις στις 31 Μαρτίου:

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους, απαιτείται σχετική δήλωση της επιχείρησης στο «Εργάνη» (https://eservices.yeka.gr/), περί προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου και κατόπιν, δήλωση του ίδιου του εργαζομένου στην ιστοσελίδα του ΥΕΚΑ (https://supportemployees.yeka.gr). Με την ολοκλήρωση της δήλωσης και από τις δύο πλευρές, ενεργοποιείται το δικαίωμα του εργαζομένου για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Με τη δήλωση του εργοδότη ενεργοποιείται και η δυνατότητα αναστολής (ή αντίστοιχης έκπτωσης) φορολογικών υποχρεώσεων του εργαζομένου.

Για τη λήψη της έκπτωσης 40% επί του ενοικίου, που αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και τους εργαζόμενούς τους, ακολουθείται η αντίστοιχη με τα ανωτέρω διαδικασία δηλώσεων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στις ίδιες ιστοσελίδες.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα, απαιτείται σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, σε σχετική φόρμα που θα αναρτηθεί.

Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, οι δικαιούχοι συμμετοχής στην τηλε-κατάρτιση, θα μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση σε πλατφόρμα που θα τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας.

Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και οι αντίστοιχες εκπτώσεις, θα ενεργοποιούνται αυτόματα, (άμεσα ή εντός ολίγων ημερών), χωρίς δήλωση, ανάλογα με το εάν η επιχείρηση προχωρήσει εμπρόθεσμα ή όχι στις αντίστοιχες πληρωμές. Το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές (ή αντίστοιχες εκπτώσεις) φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών που εμπίπτουν στους εν λόγω ΚΑΔ».

Ποιοι μένουν εκτός

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν δύο θέσεις εξαρτημένης εργασίας δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ αν ανασταλεί η μία εκ των δύο συμβάσεών τους.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς εξήγησε ποιοι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι άνεργοι, μέρος των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν έχουν ανακοινωθεί οι ΚΑΔ τους, εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που λύθηκε η σύμβασή τους έστω και λίγες μέρες πριν την κρίση του κορονοϊού, εργαζόμενοι στον τουρισμό, αλλά και κάποιες κατηγορίες ωρομισθίων.

Επίσης αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους που θα συνεχίζουν να εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται με καθεστώς εκ περιτροπής που μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μερικής απασχόλησης. «Αν κάποιος δουλεύει 4ωρο για 13 μέρες το μήνα θα λάβει 200 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά για αυτή την κατηγορία.

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/item/39966-epidoma-800-evro-nea-platforma-gia-aitisi-stin-aade

Επισκέψεις: 208

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει