14 Ιουλίου 2024

Πανεπιστημονική Μηχανικών: Οι ανάγκες μας δε χωρούν σε επιδόματα πτωχοκομείου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανεπιστημονική Μηχανικών με αφορμή την εξαίρεση των επιστημόνων από το επίδομα των 800 ευρώ, επισημαίνονται τα εξής: 
 
“Στήριξη μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και μηχανικών με «μπλοκάκι» για όσο διαρκεί η κρίση !

Σταθερές εργασιακές σχέσεις και αποκατάσταση δικαιωμάτων!

Η κυβέρνηση παρά τη γενική κατακραυγή δεν επεκτείνει άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 800 Ευρώ και στους χτυπημένους, από την αναστολή των δραστηριοτήτων, αυταπασχολούμενους επιστήμονες. Προκαλεί με την απόφασή της  για “στήριξη” των επιστημόνων για το δίμηνο Μάρτη -Απρίλη μέσω voucher τηλε-κατάρτισης ύψους 600 ευρώ.Προκαλεί καθώς με αυτό το μέτρο επιδιώκει να «μοίρασει» σχεδόν 80 εκ. € στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ -κολλεγίων για την υλοποίηση του προγράμματος. Όμως προκαλεί διπλά τους μηχανικούς όταν δηλώνει ότι με τα σεμινάρια «χάντρες για τους ιθαγενείς» επιδιώκει να αναβαθμίσει τις ψηφιακές δεξιοτήτες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον κλάδο» δηλαδή να επιμορφώσει τους επιστήμονες που αποτελούν την αιχμή για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας και τη σχετική εκπαίδευση που απαιτείται.

Αυτά τα «επιδοτούμενα προγράμματα» σχεδιάζονται για να αποτελέσουν έναν ακόμα μηχανισμό έμμεσης κρατικής ελάφρυνσης των εργοδοτών για τους μισθούς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι». Θα πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν δωρεάν και να «πληρώνονται» απ΄τα voucher.

Η κυβέρνηση ΝΔ, όπως προηγούμενα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται σταθερά και διαχρονικά «γενναιόδωρες» όσον αφορά τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και πάντα  «σφιχτοί» διαχειριστές για δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Οι τελευταίες «έκτακτες» κυβερνητικές παρεμβάσεις φανερώνουν ότι και αυτήν τη νέα κρίση, ξανά θα την πληρώσουν ακριβά οι μισθωτοί και με χαμηλό εισόδημα αυταπασχολούμενοι, ενώ θα στηριχτεί με κάθε μέσο η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα σεμινάρια των 600 € σε δύο δόσεις μέχρι τέλη Απρίλη δεν πληρώνουν ενοίκια, λογαριασμούς και οικογενειακά έξοδα, δεν καλύπτουν χρέη που συσσώρευσε η λαϊκή οικογένεια προηγούμενα στην κρίση. Αλλά ακόμα και το επίδομα των  800 €, δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από «ασπιρίνη για τον κορωνοϊό», μπροστά στη «μαύρη τρύπα», στο σημερινό μηδενικό εισόδημα. Την ίδια ώρα επιδοτούνται πλουσιοπάροχα σχεδόν το σύνολο των εργοδοτών με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και πλήθος διευκολύνσεων. Τα κρατικά κονδύλια για έκτακτες ενισχύσεις δεν είναι δωρεά ούτε κυβερνητική «παροχή». Είναι χρήματα των μισθωτών και αυταπασχολούμενων από τη βαριά άμεση και έμμεση φοροληστεία στο εισόδημά τους, καθώς αυτοί πληρώνουν το 95% των φορολογικών εσόδων.

Η «αναστολή συμβάσεων» που νομοθέτησε με ΠΝΠ η κυβέρνηση μετατρέπεται σε ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για επιβολή «απλήρωτης» εργασίας στους εργαζόμενους, στις περισσότερες Τεχνικές –Μελετητικές και άλλες εταιρείες παροχής Τεχνικών Υπηρεσιών. Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 45 μέρες και το επίδομα των 800€ για τους εργαζόμενους με τυπικά μισθωτή εργασία και εκβιαστικά τους επιβάλλει να συνεχίσουν να δουλεύουν άτυπα, είτε στην εταιρεία είτε με τηλεργασία.

Οι μισθωτοί Μηχανικοί Τεχνικοί με «μπλοκάκι» βρίσκονται στο «έλεος του αφεντικού», καθώς δεν τους περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη στήριξης από τα «έκτακτα μέτρα». Οι αδήλωτοι εργαζόμενοι που ονομάζονται «συνεργάτες» ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, είναι σαν να μην υπάρχουν για το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Γι΄αυτούς δεν ισχύει καμιά «προστασία» από τις απολύσεις, τις άνευ αποδοχών άδειες, τις διαθεσιμότητες, την εκ περιτροπής εργασία, την τροποποίηση ωραρίων, οποιασδήποτε μορφής εργοδοτική αυθαιρεσία, ούτε η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Ενώ παραπέμπονται κι αυτοί στα voucher επιμόρφωσης για όποια ενίσχυση.

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιπό προσωπικό της άρχουσας τάξης δηλώνουν ότι «έχουμε πόλεμο» και είναι αλήθεια: Ο λαός δέχεται έναν ανελέητο πόλεμο από τη διαχρονικά ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και κάθε προηγούμενη κυβέρνηση του κεφαλαίου, νομοθετεί με ΠΝΠ για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας. Προσφέρει απόλυτη νομιμοποίηση για την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και ωραρίων με κάθε δυνατή μορφή: τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό για ένα εξάμηνο, αναστολή συμβάσεων εργασίας κ.λπ., μονομερή ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και ενδο-ομιλική μεταφορά εργαζομένων. Με το άρθρο 12 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2020, αναστέλλεται η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσου αντιμετώπισης των απεργιών! Νομιμοποίησε πλήρως τις 40.000 απολύσεις που έγιναν μέχρι τα μέσα Μάρτη!

Η άρχουσα τάξη εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζε καιρό τώρα: Ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση δικαιωμάτων κατακτημένων με αίμα, για νέα συμπίεση στο μέσο μισθό και την ένταση της εκμετάλλευσης. Επιστρατεύει τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας για να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση! Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι συνωστίζονται σε γραφεία, εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς, σε supermarket, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με όπλο τους την κρατική στήριξη θα επιταχύνουν τη διαδικασία συγκέντρωσης της παραγωγής έργων και μελετών, τεχνικών – επιστημονικών υπηρεσιών, που άλλωστε υπηρετείται από από το σύνολο της αντιλαϊκής νομοθεσίας για δημόσια και ιδιωτικά έργα και μελέτες, την «απελευθέρωση» και πιστοποίηση των επαγγελματικών –τεχνικών δραστηριοτήτων, την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη φοροληστεία.

Ο αγώνας συνεχίζεται… Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση!

Δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που θεωρεί την υγεία των εργαζόμενων εμπόρευμα και που με τη λογική «κόστους-οφέλους» έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κρεβάτια ΜΕΘ μένουν ακόμα κλειστά, γιατροί και υγειονομικοί δεν έχουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές κ.λπ.), τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν επιτάσσονται και συνεχίζουν την κερδοφόρα λειτουργία τους και μάλιστα με ενισχυμένη «αποζημίωση» της χρήσης των υποδομών τους.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στη σύγχρονη βαρβαρότητα που κάνει τους ανθρώπους νούμερα στην καθημερινή απαρίθμηση νεκρών και τους καταδικάζει να «πεθαίνουν μόνοι» στα σπίτια τους, που κάνει ακόμα και το φάρμακο και το εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό, πεδίο των ανταγωνισμών για κέρδη ανάμεσα σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας επιβάλει να τηρήσουμε τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων μας. Απαιτούμε από το κράτος και τους εργοδότες άμεσα μέσα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

– Άμεσα μέτρα ανακούφισης

Nα δοθεί άμεσα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με «μπλοκάκι» το έκτακτο επίδομα των 800 €, μηνιαίως, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη.

Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 € και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ. Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. Απαλλαγή από χρεώσεις και να μην γίνουν διακοπές για ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

Όλα τα έκτατα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και η σχέση εργασίας τους υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας (οι κρατικές υπηρεσίες έχουν διαθέσιμα όλα τα ασφαλιστικά και φορολογικά στοιχεία ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα). Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με «μπλοκάκι» και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας – μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αποσύνδεση των όποιων ενισχύσεων του κράτους από το ύψος του μισθού.

-Μέτρα για την προστασία της Υγείας

Να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ, να δοθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας στους υγειονομικούς με ευθύνη του κράτους.

Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα του ιδιωτικού Τομέα Υγείας. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κεντρικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

-Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν δωρεάν στους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας.

Κατάργηση του άρθρου 13 της ΠΝΠ που πρακτικά ακυρώνει την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Άμεσες μαζικές προσλήψεις ειδικών γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να προβλεφτεί η κάλυψη με ειδικούς γιατρούς εργασίας σε εργοτάξια, βιοτεχνίες και άλλους χώρους δουλειάς με υψηλή επικινδυνότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

 -Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων και κάθε απαγόρευσης στη συνδικαλιστική δράση

Κατάργηση του άρθρου 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για την επίταξη απεργών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων.

Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Κρατικός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με απόφαση του εργοδότη. Κεντρικός έλεγχος της εφαρμογής του δικαιώματος στις άδειες των γονιών και των ευπαθών ομάδων ώστε να αποτραπούν οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών στην χορήγηση της άδειας.”

https://www.thebest.gr/article/574943-panepistimoniki-michanikon-oi-anagkes-mas-de-choroun-se-epidomata-ptochokomeiou

Επισκέψεις: 119

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει