20 Απριλίου 2024

Ο κορονοϊός σαρώνει την ελληνική βιομηχανία.

Τα πρώτα προβλήματα στην ελληνική βιομηχανία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους εξαιτίας του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού που λαμβάνονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Εργοστάσια μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος χτυπάει «καμπανάκι». Ο Πανελλήνιος Σύλλογος τεχνικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) βρίσκεται σε φάση αναμονής, καθώς περιμένει να ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όπως τόνισε χθες ο ΣΑΤΕ δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη συγκεκριμένο πλαίσιο για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι σε «προσωρινή αναστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας για ένα μήνα» (2/4 – 3/5) προχωρούν οι εταιρείες Σιδενόρ Α.Ε., Sovel Α.Ε., Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε., θυγατρικές του ομίλου Viohalco στον κλάδο χάλυβα.

Στο διάστημα αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αν και οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή πρώτων υλών των εταιρειών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

«Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη. Τα ανωτέρω μέτρα, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων», αναφέρει η εταιρεία.

Σημειώνει ακόμη ότι στη λήψη ανάλογων μέτρων έχουν ήδη προβεί πολλές χαλυβουργίες στην Ευρώπη και διεθνώς .

Ταυτόχρονα, μία από τις πιο μεγάλες και ανθούσες βιομηχανίες, η SOVEL αναστέλλει την παραγωγική της διαδικασία για ένα μήνα εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοιού.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τους 370 εργαζομένους της στον τομέα της παραγωγής, την οποία σταματά για ένα μήνα και μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης, η SOVEL ανακοίνωσε ότι όλο το διοικητικό προσωπικό και οι μηχανικοί μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία, για έναν μήνα, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου.

Οι κινήσεις της κλωστοϋφαντουργίας

Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε και η Επίλεκτος. H εταιρεία «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ» σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι: «Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και λαμβάνοντας υπ όψιν τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στους χώρους εργασίας από την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και προκειμένου να διαφυλάξει την προσωπική υγεία των εργαζομένων και να περιορίσει την δυνατότητα διάδοσής του έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων της από 01.04.2020.

Η Εταιρεία σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της και την εξυπηρέτηση των πελατών της που αποτελούν μαζί με τους εργαζόμενους τους πυλώνες στήριξής της».

Η προστασία των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και και η μείωση των παραγγελιών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως, οδήγησε τη διοίκηση της εταιρείας παραγωγής υφασμάτων Φιερατέξ από τη Νέα Σάντα Κιλκίς να θέσει την πλειονότητα του προσωπικού της σε πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας από 01/04/2020 μέχρι 15/5/2020.

Οπως αναφέρει η εταιρεία, «για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, η εταιρεία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας» και προσθέτει πως «οι συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας».

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/item/40075-o-koronoios-saronei-tin-elliniki-viomixania

Επισκέψεις: 373

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει