30 Μαΐου 2024

Μείωση ενοικίου: Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση και ποιες απορρίπτονται.

Μπερδεμένοι φαίνεται να είναι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες κατοικιών που προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν ποιος δικαιούται και ποιος όχι από εκείνους που μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης να πληρώσει το μειωμένο ενοίκιο.

Με βάση το ρεπορτάζ του OPEN, υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας που ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις ενημέρωσε την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος ότι δεν θα πληρώσει όλο το ενοίκιο. «Μου είπε ότι δεν μπορεί να μου δώσει όλο το ενοίκιο γιατί και σύμφωνα με τον νόμο δικαιούται να μου δώσει το 60%, θα κάνει και κάποια αίτηση για να πάρει το επίδομα από το κράτος και μου είπε ότι θα μου δείξει την αίτηση όταν την κάνει για απόδειξη», αναφέρει στο OPEN η ιδιοκτήτρια ακινήτου.

Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δικαιούχοι του μειωμένου ενοικίου είναι μόνο εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους.ADVERTISING

Για παράδειγμα οι παρακάτω:

Εστιατόρια

Εμπορικά καταστήματα

Θέατρα

Κινηματογράφοι κ.λπ

Το ενοίκιο για όσους εργάζονταν στις παραπάνω επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω κορονοϊού και έχουν κλείσει, πρέπει να είναι μειωμένο κατά 40% για δύο μήνες. Είναι χαρακτηριστικά όσα λέει ο πρόεδρο Κτηματομεσιτών Αττικής, Ελευθέριος Ποταμιανος: «Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει ανασταλεί η λειτουργία τους υποχρεωτικά από το κράτος, δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου».

Η κατάσταση, πάντως, στα επαγγελματικά ακίνητα δεν είναι και τόσο καλή με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι με τα έσοδά τους να είναι μηδενικά, χρήματα για ενοίκιο δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ήδη ορισμένοι ενοικιαστές πιέζουν για μείωση του ενοικίου με πρόφαση τον κορονοϊό, παρά το ότι δεν ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες.

Αναλυτικές διευκρινίσεις για το ποιοι δικαιούνται τη μείωση ενοικίου κατά 40% και ποιοι όχι δίνει η ΠΟΜΙΔΑ. Με μέτρο δεν θεσπίζεται κανενός είδους γενικευμένη μείωση των μισθωμάτων σε όλες τις μισθώσεις.

Το μέτρο είναι ειδικό ως προς τους δικαιουμένους και ως προς το δίμηνο χρόνο ισχύος του, καθόσον αφορά αποκλειστικά α) τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση ή απλά πλήττονται και β) τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στους οποίους έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που επηρεάζονται από την εξάπλωση του κορονοιού σύμφωνα με την απόφαση με αριθμό 13031/Δ1.4551, ΦΕΚ B’ 994/23.03.2020 του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α) Σε εκείνες των οποίων έχει διακοπεί ή ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι μεν επιχειρηματίες τους είναι δικαιούχοι μείωσης του μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40%, οι δε εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, δεν απασχολούνται και δεν μισθοδοτούνται, είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800€ και μείωσης του μισθώματος της κύριας κατοικίας τους κατά 40%, και

Β) Σε εκείνες που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, το οποίο δικαιούται το επίδομα των 800€, όπως το δικαιούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα μείωσης οποιουδήποτε μισθώματος, επαγγελματικού ή κατοικίας.

Για τη μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης:

O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει στον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ( https://eservices.yeka.gr/) μέχρι 10.4.2020 ότι έχει διακοπεί η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του γιατί υπάγεται σε κάποιον από τους κωδικούς δραστηριότητας από αυτούς που το Κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργείας τους.

Για τη μείωση του μισθώματος της πρώτης κατοικίας:

O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει σε κάθε εργαζόμενό του του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχει διακοπεί Η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Ο εργαζόμενος αυτός, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην πλατφόρμα με τον τίτλο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr) από 1.4.2020 και μετά, τόσο για την είσπραξη των 800€, όσο και για την ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του που αφορά τη μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/item/40184-meiosi-enoikiou-poioi-boroyn-na-kanoun-aitisi-kai-poies-aporriptontai

Επισκέψεις: 419

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει