14 Ιουνίου 2024

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια εισφορών Φεβρουαρίου με έκπτωση 55 ευρώ.

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Φεβρουαρίου ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.Όπως είχε γράψει το ethnos.gr η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους επαγγελματίες διαμορφώνεται με την έκπτωση 25% στα 165 ευρώ έναντι 220 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τρεις επιλογές :  

 1. Να πληρώσουν κανονικά το ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία τους χωρίς την χρήση της έκπτωσης εφόσον το επιθυμούν. 
 2. Να κάνουν χρήση της έκπτωσης 25% και να πληρώσουν την εισφορά του Φεβρουαρίου μειωμένη κατά 55 ευρώ μέχρι την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου. Προσοχή, απαραίτητη προυπόθεση για να κάνουν χρήση της έκπτωσης είναι να εξοφλήσουν την εισφορά του Ιανουαρίου 2020 εφόσον δεν την έχουν ακόμη εξοφλήσει έως την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου. 
 3. Να πληρώσουν την εισφορά σε 4 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης έως 30.9.2020 αν κι εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.
efka_2_2020.jpg
Το ειδοποιητήριο του Φεβρουαρίου όπως δημοσιεύεται στο taxheaven

Η έκπτωση 25% αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες– είτε πλήττονται από τον κορονοιό είτε όχι. Αντίθετα η δυνατότητα πληρωμής των εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο αφορά μόνο όσους πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Η έκπτωση ισχύει για όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου και δεν κάνουν χρήση της 4μηνης “μίνι ρύθμισης” που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο των μέτρων λόγω κορωνοιού. 

Δηλαδή η έκπτωση 25% ισχύει κατ αρχήν για όσους καταβάλλουν τις εισφορές μηνός Φεβρουαρίου έως 10 Απριλίου. 

Αυτό μεταφράζεται στην πράξη ως εξής : 

Επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) 

1η κατηγορία εισφορών 

 • προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 165 ευρώ

2η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

3η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 234 ευρώ

4η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

5η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

6η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 432 ευρώ

Προσοχή, η μειωμένη εισφορά θα έχει αντανάκλαση και στις συντάξιμες αποδοχές, καθώς στην ΠΝΠ προβλέπεται πως “ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί δια του συντελεστή 0,20”. Δεδομένου ότι η έκπτωση παρέχεται για λίγους μήνες – κατ αρχήν για 2 μήνες – δεν αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι σημαντική η αντανάκλαση του μέτρου στην βάση υπολογισμού της μελλοντικής σύνταξης

Την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι κάνουν χρήση του μέτρου παράτασης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της διασποράς του κορωνοιού.

Την παράταση, σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση δικαιούνται : 

 • οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ στις 20/03/2020 που αναφέρεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών – όπως ισχύει κάθε φορά – με τους πληττόμενους κλάδους από τον κορωνοιό. 

Οι εν λόγω επαγγελματίες δικαιούνται παράταση καταβολής των εισφορών ως εξής : 

 • στην παράταση μπαίνουν οι εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 με την παράταση) και Μαρτίου απαιτητές έως 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών
 • οι εισφορές αυτές εξοφλούνται τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020. Προβλέπεται δηλαδή μια “μίνι ρύθμιση” για την καταβολή των εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και μετά.    
 • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης (από 30/9 και μετά) επιβάλλονται τόκοι καθυστέρησης. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια e-ΕΦΚΑ μη μισθωτών – Περιλαμβάνεται η έκπτωση 25% και η καταβολή σε δόσεις για τους πληττόμενους https://www.taxheaven.gr/news/48214/anarthohkan-ta-eidopoihthria-efka-mh-misowtwn-perilambanetai-h-ekptwsh-25-kai-h-katabolh-se-doseis-gia-toys-plhttomenoys?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter …Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ μη μισθωτών – Περιλαμβάνεται η έκπτωση 25% και η καταβολή σε…taxheaven.gr1797:09 PM – Apr 4, 2020Twitter Ads info and privacy68 people are talking about this

Για τους ίδιους δικαιούχους (πλήττονται βάσει ΚΑΔ) η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. “Παγώνουν” δηλαδή οι ρυθμίσεις για 3 μήνες και η αποπληρωμή μεταχρονολογείται ώστε να ξεκινήσει από τέλη Ιουνίου και μετά. 

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση. https://www.ethnos.gr/oikonomia/98191_efka-anartithikan-ta-eidopoiitiria-eisforon-febroyarioy-me-ekptosi-55-eyro

Επισκέψεις: 298

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει