12 Σεπτεμβρίου 2024

”Παρατηρητήριο ΤΕΕ και συναφείς απορίες…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Η εβδομάδα που μόλις έκλεισε μόνο ήρεμη δεν ήταν (τουλάχιστον για τον κλάδο μας) καθώς αναμέναμε τις εξελίξεις και θεωρούσαμε ότι θα είναι προς την θετική κατεύθυνση και με βάση όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα από τμήματα του ΤΕΕ Περιφερειακά.

Δυστυχώς δεν είδαμε τίποτε……… Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι έως αυτή την ώρα που να μας κάνει να αισιοδοξούμε για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Μα θα μου πει κάποιος «τι λες;, είδαμε να ανοίγει η εφαρμογή για την τηλεκατάρτιση για τα 600 ευρώ»….

Και αν στο προηγούμενο άρθρο μου αναρωτήθηκα αν η Κυβέρνηση μας θεωρεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης, μετά από αυτές τις εξελίξεις πλέον είμαι σίγουρος! Γιατί ;

Μιλάμε για μία απόφαση η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπαιγμός για τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και γενικότερα όλου του τεχνικού κόσμου και θίγει μεταξύ άλλων την κριτική μας ικανότητα και τη νοημοσύνη μας

Σε στιγμές οικονομικής – κοινωνικής κρίσης δεν έχουμε ανάγκη επιμόρφωσης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι χρειαζόμαστε επιπλέον γνώσεις για να βγούμε από αυτήν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το πρόβλημα είναι ότι χρειαζόμαστε κίνητρα, βελτιώσεις, μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την δουλειά που ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε (και η οποία γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική βάσει νομοθεσίας).

Τώρα που βλέπουμε ότι όλα είναι αβέβαια, συναδέλφους μας που ανησυχούν γιατί έχουν να εργαστούν αρκετό καιρό δεν ξέρουν πότε θα γίνει αυτό ξανά και κάτω από ποιες συνθήκες τα 600 ευρώ του προγράμματος μέσω voucher όχι δεν θα μας βγάλει από το τέλμα που βλέπουμε ότι οδηγούμαστε.

Εν αντιθέσει  ίσως μας ‘’μπάσει’’ ακόμα ποιο βαθιά. Αν πραγματικά ένας κλάδος χρειαζόταν τηλεκατάρτιση για να καταπολεμήσει αυτήν την κρίση τότε ο ευρύτερος κλάδος των επιστημόνων (Μηχανικοί, Δικηγόροι, Οικονομολόγοι, Λογιστές, κ.α.) ίσως να ήταν στις τελευταίες θέσεις αυτής της πρακτικής. Μάλιστα ακούγοντας τον Υπουργό κ. Βρούτση να τονίζει ότι μπορεί να ενταχθούμε και εμείς στο μέτρο των 800 ευρώ από τον Μάιο και εφόσον η κατάσταση στην Ελλάδα παραμείνει έτσι….

Πραγματικά δεν μπορεί να γίνει κανένας σχολιασμός πάνω σε αυτό το κομμάτι. Όλοι καταλαβαίνουμε….

Ηλεκτρονικό παρατηρητήριο του ΤΕΕ

Για να αφήσουμε λίγο στην άκρη το περίφημο ποσό των 600 ευρώ να δούμε και τις υπόλοιπες εξελίξεις που μας απασχόλησαν την προηγουμένη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  να δημιουργήσει  το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο του ΤΕΕ για την καταγραφή προβλημάτων μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από την κρίση του κορωνοϊού ανοιχτό στα μέλη του ΤΕΕ, όπου οι μηχανικοί μέλη του – αλλά και οι εγγεγραμμένοι τεχνολόγοι και τεχνικές εταιρείες –  θα μπορούν να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους σε ειδικά ζητήματα που αφορούν την κρίση , ώστε το ΤΕΕ να έχει κατά τον δυνατόν «ζωντανή» καταγραφή και μετά από επεξεργασία να προωθεί προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές.

Ναι με αλλά…. Και εξηγούμε…

Μία σχετική αναφορά ως προς τους συναδέλφους μηχανικούς της Κεντρικής Διοικούσας ως προς τον τίτλο του Παρατηρητηρίου είναι ότι η κρίση στο επάγγελμα του μηχανικού, (ακόμα και σήμερα), δεν οφείλεται κατ αποκλειστικότητα στον κορωνοϊό, έχει ξεκινήσει τουλάχιστον μία δεκαετία πριν.

Σίγουρα ένα πολύτιμο εργαλείο, ίσως και ένα πάγιο αίτημα του κλάδου μας να υπάρχουν συγκεντρωμένα τα αιτήματα μελών του ΤΕΕ τα οποία δεν έχουν πρόσβαση ή συμμετοχή για τον οποιοδήποτε λόγο στα συνδικαλιστικά όργανα τους ανά την Ελλάδα.

Και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι την Παρασκευή το απόγευμα που άνοιξε επισημά αυτή η πλατφόρμα είχαν ήδη κατατεθεί πάρα πολλά αιτήματα. Δείχνει το άγχος, το ενδιαφέρον και την αγωνία των συνάδελφων μπροστά σε αυτά που ζούμε.

Θα ήθελα όμως να δω πραγματικά την λειτουργία αυτής της πλατφόρμας στην βάση της. Δηλαδή πως θα λειτουργήσει, πως θα αποτυπωθούν τα αιτήματα και θα κατηγοριοποιηθούν και στην συνέχεια πως αυτά θα αξιοποιηθούν από το ΤΕΕ. Σίγουρα θα πρέπει να δίνονται ανά τακτά διαστήματα τα αποτελέσματα στην δημοσιότητα για να γνωρίζουμε και εμείς τα θέματα που ανοίγονται και επίσης να δούμε έναν διάλογο σε συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα για οργανωμένες και συντονισμένες κινήσεις καθώς όλα τα ζητήματα δεν είναι μόνο θέμα κεντρικής Κυβέρνησης αλλά ενδεχομένως και τοπικά τα οποία καλούνται τα αρμόδια όργανα αυτοδιοίκησης να στηρίξουν και να τρέξουν.

Επιμένω σε βασικά αιτήματα – προτάσεις.

Επιμένω όπως και στο προηγούμενο άρθρο μου ότι αυτή την στιγμή ο κλάδος χρειάζεται απαντήσεις και στήριξη στα ζητήματα που έχουν τεθεί από συνδικαλιστικά τμήματα όπως:

·        την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών

·        την αναστολή της απόδοσης ΦΠΑ και της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

·         την παράταση προθεσμίας σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου και σε όσες συμβάσεις εκτέλεσης έργων και εκπόνησης μελετών που είναι σε εξέλιξη

·        την έκδοση εγκυκλίων, στη λογική του εντέλλεσθε, από τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία προς τις Προϊστάμενες Αρχές και τις Δ/νουσες Υπηρεσίες για άμεση έγκριση και εξόφληση των λογαριασμών του Δημοσίου που είναι σε εκκρεμότητα, χωρίς υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών, φυσικά με την επιφύλαξη του συμψηφισμού σε επόμενο λογαριασμό (μελέτης ή έργου) τυχόν αναντιστοιχιών και με την υποχρέωση προσκόμισης -απ’ την πλευρά των αναδόχων- των απαιτούμενων δικαιολογητικών μόλις η λειτουργία του κράτους επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς

·        την επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης

·         την παράταση των προθεσμιών του Ν. 4495/2017 για τα αυθαίρετα, του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», του Κτηματολογίου καθώς και την παράταση των διαδικασιών (προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών) τόσο του Ν. 4495/2017, όσο και του Ν. 4178/2013).

Για να κλείσω θέλω να υπενθυμίσω σε όσους το ξεχνάνε ότι όποτε και αν έγιναν αλλαγές, τροποποιήσεις ο κλάδος μας πάντα τις στηριζε.

Αυτό που ζητάμε και θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι είναι η βελτίωση της δουλειάς μας, η στήριξη του κλάδου μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και όχι πρόχειρες , απροβλεπτες λύσεις με αβέβαιες και αναποτελεσματικές επιπτώσεις..

*Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός στην Κέρκυρα και ιδιοκτήτης του γραφείου LAISERGO.GR

Επισκέψεις: 1335

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει