23 Ιουλίου 2024

Με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Τα προβλήματα των μηχανικών μελών του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, εν μέσω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ο πρόεδρος, Μιχάλης Χωραφάς, ενημέρωσε για τις επιστολές που έχει στείλει το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΕ/ΤΑΚ και αφορούσαν στην παρότρυνση μείωσης των αντικειμενικών αξιών, στην αναβολή για ένα χρόνο της απαίτησης ενεργειακής κλάσης Α στα νέα κτίρια, στις προτάσεις για βελτίωση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, στο κλείσιμο των γραφείων κτηματογράφησης και στα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού, που σχετίζονται με τον κλάδο των μηχανικών.

Στη συνέχεια κατέθεσε σχέδιο επιστολών που σχετίζονται με την ψηφιακή διακυβέρνηση, οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα. Η πρώτη αφορούσε στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση διαδικασιών που σχετίζονται με την έκδοση οικοδομικής άδειας. Θεωρείται αδιανόητο να απαιτείται η παρουσία μηχανικού ή πολίτη για μια σειρά ζητημάτων, όπως η πληρωμή φορολογικών στη Δ.Ο.Υ., πληρωμή προκαταβολής στον ΕΦΚΑ, λήψη κτηματογραφικού αποσπάσματος στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Είναι πολύ απλό, να πληρώνονται ηλεκτρονικά και τα σχετικά στοιχεία να αποστέλλονται ηλεκτρονικά. Η δεύτερη αφορούσε την προτροπή προς τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ,για έναρξη συνεδριάσεων διαφόρων Συμβουλίων (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Συμβούλιο Επίλυσης Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) με τηλεδιάσκεψη. Είναι πολύ μεγάλο των πλήθος των οικοδομικών αδειών που δεν δύνανται να κατατεθούν στις ΥΔΟΜ, επειδή δε συνεδριάζουν τα εν λόγω Συμβούλια, με αποτέλεσμα να παγώνει η οικονομία του κλάδου των μηχανικών και όχι μόνο.

Πηγή: ert.gr

Επισκέψεις: 108

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει