«Ανάσα» σε εργαζόμενους, εργοδότες, επαγγελματίες, εκδότες επιταγών, ενοικιαστές και δανειολήπτες δίνει η κυβέρνηση μέσω των μέτρων που εξήγγειλε λόγω των επιπτώσεων από την έξαρση του κοροναϊού.
Πότε θα καταβληθούν τα ποσά
Η υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού θα προκαλέσει ύφεση στην ελληνική οικονομία κοντά στο 4% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρνηση έχει συνολικά 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη στήριξή της, πέραν των ευρωπαϊκών μέτρων, επισήμανε στον ΣΚΑΪ το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αυτήν την εβδομάδα τα 800 ευρώ
Επίσης, συμπλήρωσε πως θα αρχίζουν να πληρώνονται τα πρώτα επιδόματα των 800 ευρώ τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω ιού, ενώ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν και τα 400 ευρώ στους επιστήμονες άλλα και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς.
Για τα 600 ευρώ
Οι επιστήμονες (γιατροί δικηγόροι κλπ) μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.
Οι επιστήμονες θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την Κυριακή.
Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ.
Για το δώρο του Πάσχα
«Όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα πάρουν το Δώρο του Πάσχα Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη» ξεκαθάρισε.
«Αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με διοικητική εντολή ή έχουν υποστεί πλήγμα στο τζίρο τους έχουν δυνατότητα καταβολής έως τις 30 Ιουνίου. Αν μπορούν και νωρίτερα να από τις 30 Ιουνίου καταβάλουν το Δώρο ας το κάνουν» διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης.
«Εφόσον τα δεδουλευμένα δεν αντιστοιχούν στο πλήρες Δώρο του Πάσχα με εντολή του πρωθυπουργού ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τη διαφορά» είπε.
Όσον αφορά τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην Εργάνη είχαν ενταχθεί την Κυριακή 489.700 επιχειρήσεις και 747.030 εργαζόμενοι, ενώ άλλη πλατφόρμα 233.040.
Για τη διευκόλυνση των πολιτών, ο υπουργός Εργασίας ανήρτησε πίνακα:
Yiannis Vroutsis@VroutsisGiannis
Για να διευκολύνουμε εργαζόμενους,επιχειρήσεις & λογιστές παρουσιάζουμε τον παρακάτω πίνακα με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:
1)Για υποβολή εντύπων επιχειρήσεων & εργαζομένων με βάση το ΑΦΜ
2)Χρόνους διορθώσεων
3)Χρόνοι καταβολής των 800€ (τρεις φάσεις)
4)Άμεσα εκδίδεται εγκύκλιος
22112:42 μ.μ. – 5 Απρ 2020Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter155 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Οι προθεσμίες
Για τα 800 ευρώ
-Επίδομα 800 ευρώ σε μισθωτούς: Η υποβολή των αιτήσεων από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με τα μέτρα της κυβέρνησης, πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Απριλίου (βάσει ΑΦΜ) αλλά αναμένεται να δοθεί παράταση.
Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται, υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Οι αιτήσεις από όλους τους εργαζόμενους, θα πρέπει να υποβληθούν μέσω της πλατφόρμας https://supportemployees.yeka.gr/ ενώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η αίτηση από την πλευρά του εργοδότη με την οποία θα τίθεται ο εργαζόμενος σε καθεστώς αναστολής.
Προθεσμία υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης Εργοδοτών έως τις 10 Απριλίου έχουν οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί διοικητικά η λειτουργία τους λόγω της κρίσης κοροναϊού, ενώ για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα στον τζίρο λόγω της υγειονομικής κρίσης η προθεσμία είναι 20 Απριλίου επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βρούτσης.
«Στις 10 Απριλίου κλειδώνει το σύστημα, θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις, και έως τις 12 Απριλίου θα δεχθούμε διορθώσεις. Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για να προετοιμαστούμε και στις 15, 16 και 17 Απριλίου το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά, μη συμψηφιστέα με μια δόση είτε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις επιχειρήσεις που έχει υποστεί πλήγμα η επιχείρησή τους λόγω της κρίσης» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.
Για την Εργάνη δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων στις 10, 11 και 12 Απριλίου.
Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, 21, 22 και 23 Απριλίου θα υπάρξει δυνατότητα διορθώσεων, 24 πάλι κενή μέρα προετοιμασίας των συστημάτων, και 25, 26 και 27 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών. Το επόμενο κύμα θα είναι μέσα στο Μάιο 5, 6 και 7 Μαΐου.
«Στο δεύτερο κύμα αιτήσεων, που γίνεται με βάση το τελευταίο στοιχείο του ΑΦΜ δεν χάνει κανείς τη δυνατότητα υποβολής άλλα αν κάνει λάθος ή χάσει την προθεσμία η πληρωμή θα πάει μια εβδομάδα αργότερα» διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης.
Χαμηλότοκα δάνεια
Για τα χαμηλότοκα δάνεια από το δημόσιο που θα φτάνουν έως και το 1 δισ. ευρώ, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Απριλίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Mybusinesssupport. Δικαίωμα αίτησης έχουν όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν από ένα έως 500 άτομα προσωπικό.
Μείωση ενοικίου
Η μείωση του ενοικίου κατά 40% -η οποία αφορά προς το παρόν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης αλλά και τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής- εξασφαλίζεται με αίτηση μέσω του Εργάνη για τις επιχειρήσεις αλλά και του συστήματος https://supportemployees.yeka.gr/ για τους εργαζόμενους. Οι αιτήσεις με τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να γίνουν έως τις 10 Απριλίου και από τους εργοδότες και από τους εργαζόμενους.
Φορολογικες διευκολύνσεις
Φορολογούμενοι που εντάσσονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, έχουν το δικαίωμα 4μηνης παράτασης για τις πληρωμές των φόρων του Μαρτίου. Αν δεν ασκήσουν αυτό το δικαίωμα και πληρώσουν, δικαιούνται έκπτωση 25% επί του φόρου. Για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Μαρτίου, έχει δοθεί χρονικό περιθώριο έως τις 10 Απριλίου.
Για τις επιταγές
Για την απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε το Σάββατο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι «σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέχρι την Τρίτη το βράδυ θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας στις επιταγές τους να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές θέλουν να λάβουν και να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες»
«Από την Τετάρτη όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευμένες θα πληρωθούν» ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Γεωργιάδης. «Όσοι μπορούν να πληρώσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει η οικονομία στο μηδέν και να συνεχίσει να κινείται» υπογράμμισε.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν τρύπα στην ταμειακή τους ροή λόγω της αναβολής των 75 ημερών των επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «θα πάνε στην τράπεζα τους θα ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών, και εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές».
Επισκέψεις: 130
Περισσότερες ειδησεις
“4 χρόνια από την τραγωδία στο μάτι – Οι νέες φωτιές και οι παραλήψεις…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.
Το Σέιχ-Σου αναγεννιέται από τις στάχτες του και από το φλοιοφάγο έντομο.
“Νέος κλιματικός νόμος: Σαρωτικές αλλαγές για ένα “επιτέλους” καλύτερο μέλλον…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.