26 Μαΐου 2024

Επιστολή Επιμελητηρίου και ΤΕΕ Καβάλας για τις οικοδομικές άδειες.

Κοινή επιστολή απέστειλαν το Επιμελητήριο Καβάλας και το ΤΕΕ εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις οικοδομικές άδειες.

Η επιστολή έχει ως εξής: “Δυστυχώς τις ημέρες αυτές βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία όμως εξελίσσεται και σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Πλέον των πολύ θετικών μέτρων ανακούφισης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δούμε και μέτρα για την επόμενη ημέρα, που θα βοηθήσουν την οικονομία και την κοινωνία μας.

Είναι πολύ θετικό ότι πλέον οι περισσότερες Υπηρεσίες προσαρμόζονται στην ψηφιακή εποχή, και σε αυτήν τη βάση θα πρέπει να κινούνται και οι Υπηρεσίες Πολεοδομίας.

Σας θέτουμε ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί και σχετίζεται με την ταχύτητα έκδοσης αδειών δόμησης και σας προτείνουμε σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, προκειμένου να ελαττωθούν οι διαδικασίες έκδοσης αδειών δόμησης, πλέον των αδειών δόμησης κατηγορίας 3 που ολοκληρώνονται με ηλεκτρονικές διαδικασίες, θα πρέπει και οι κατηγορίες 1 και 2 που αφορούν ειδικά κτίρια, όπως βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, που εκδίδονται σήμερα, από τα πολεοδομικά γραφεία των δήμων, να μπορούν και αυτές να εκδίδονται τάχιστα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σήμερα όπως γίνεται αντιληπτό με όλες τις απαγορεύσεις, προφυλάξεις, τον φόβο, και την διαγνωσμένη μη επάρκεια προσωπικού, επαυξημένη και από τις ειδικές άδειες που λογικά και νόμιμα έχουν λάβει οι εργαζόμενοι των πολεοδομικών γραφείων, οι εργασίες έκδοσης αδειών δόμησης, να καθυστερούν ακόμη περισσότερο και όπως γίνεται αντιληπτό από εκεί που ο χρόνος ραντεβού (για έλεγχο) ήταν 8 μήνες λόγο φόρτου εργασίας και συσσώρευσης υποθέσεων, να αυξάνεται όλο και περισσότερο και δυστυχώς θα φτάσει σε σημείο να ξεπερνάει και κάποια χρόνια.

Μετά την λήξη της υγειονομικής κρίσης εκτιμώντας ότι θα επανέλθει και η κανονικότητα στη ζωή μας, η οικονομία πρέπει να επανεκκινηθεί με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δυστυχώς είναι τροχοπέδη στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και απορρόφησης κοινοτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων.

Είναι μοναδική ευκαιρία πλέον, για πλήρη εκσυγχρονισμό και άρση εμποδίων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ήδη κακή κατάσταση, που βιώνουμε στις Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προτείνουμε επομένως την πλήρη ηλεκτρονική διαδικασία για όλες τις κατηγορίες αδειών δόμησης (1,2 και 3), καθώς και όλες οι γνωμοδοτικές Επιτροπές και Υπηρεσίες που μεσολαβούν για την έκδοση αδειών δόμησης να γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Παρακαλούμε όπως δείτε θετικά την πρότασή μας, και ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που επιτελείτε.

Η πρόταση κατατίθεται σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνικών Επαγγελμάτων της Ομοσπονδίας Ε.Β.Ε. Καβάλας”.

Επισκέψεις: 259

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει