24 Ιουνίου 2024

Απίστευτο! Επιδότηση για έργο που έχει ακυρωθεί!

Από το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Αν και έχει μπει μπλόκο στην ανέγερση του κτηρίου εννέα ορόφων στην Ακρόπολη, η εταιρεία θα λάβει με ρύθμιση περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ

Με ακυρωμένες όλες τις εγκρίσεις (υπουργείο Πολιτισμού, ΣτΕ) και με απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης σε ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο (ΥΠΕΝ), η εταιρεία που σχεδίαζε την ανέγερση φαραωνικού κτηρίου εννέα ορόφων με τρία υπόγεια και δώμα επιδοτείται με 3,37 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του, αφού εντάχθηκε προς τούτο στον αναπτυξιακό νόμο!

Κινήσεις Πολιτών: Σκανδαλώδης ρύθμιση

Τη σκανδαλώδη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έφεραν χθες στο φως η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και άλλες δύο κινήσεις πολιτών (Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο – Κίνηση Πολιτών «Ακρόπολη Μακρυγιάννη SOS»).

Η υπουργική απόφαση ΦΕΚ 923/Β΄/18.03.2020, την οποία έχουν προσβάλει οι τρεις κινήσεις από προχθές, εγκρίνει την «υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας των άρθρων 37 έως 41 αυτού (Β΄ κύκλος) επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης VASACO Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμετάλλευσης με δ.τ. VASACO AEKE που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 299 κλινών, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση 4 του Δήμου Αθηναίων, στην περιοχή της Ακρόπολης (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 55.10, Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα), συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 11.200.000,00 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 11.200.000,00 ευρώ».

Το ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται στα 3.370.000,00 ευρώ.

Το ιστορικό της ακύρωσης του έργου

Η Ελληνική Εταιρεία στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεώς μας στο ΣτΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη – Κουκάκι, κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση ΣτΕ 2103/2019), με πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου».

Έτσι ακυρώθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας (πιστοποίηση δικαιώματος έκδοσης οικοδομικών αδειών) του Δήμου Αθηναίων για το σχεδιαζόμενο ξενοδοχείο, διότι «απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της» καθώς ήδη με την απόφαση ΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ ΤΠΚΑΧΜΑΕ/88369/60729/1710/706/6.5.2019 της τότε υπουργού και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μ. Ζορμπά και Κ. Στρατή αντίστοιχα) ανακλήθηκε, για λόγους νομιμότητας και δημοσίου συμφέροντος, που συνδέονται με την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, προγενέστερη έγκριση.

Επιδότηση στις πλάτες των φορολογουμένων

Η Ελληνική Εταιρεία εκφράζει την κατάπληξή της για την επιδότηση στις πλάτες των φορολογουμένων καθιστώντας σαφές ότι «η μονάδα αυτή δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η διοίκηση του ΥΠΕΝ δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ και προβεί σε αποσαφήνιση των ισχυόντων όρων δόμησης ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος.

Το άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης».

Αναφέρεται ακόμη ότι «για τη νέα διακινδύνευση του μνημείου της Ακρόπολης ενημερώσαμε πρόσφατα τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη».

https://www.avgi.gr/article/10810/10931707/epidotese-gia-ergo-pou-echei-akyrothei-?fbclid=IwAR3Yv5ygrzzjveaxClfHte9cdCAuuh7ovo3ieo-w5053bBvXwwZEGluH1GM#

Επισκέψεις: 226

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει