19 Απριλίου 2024

Παράταση για αυθαίρετα και Κτηματολόγιο ζητούν οι μηχανικοί.

Οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και ιδανικά έως το τέλος του έτους, όλων ανεξαιρέτως των προθεσμιών, που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των μηχανικών, ζητάει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για καταληκτικές ημερομηνίες που υπάρχουν για τα αυθαίρετα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τις δηλώσεις Κτηματολογίου, τη δήλωση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους, τους δασικούς χάρτες κ.λπ.

Οι μηχανικοί ζητούν επίσης να κατοχυρωθεί ως αιτιολογημένη η άρνηση ελέγχου από ελεγκτές δόμησης, να κλείσουν άμεσα τα γραφεία κτηματογράφησης, όπως έγινε με τα κτηματολογικά γραφεία, αλλά και να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κατά τη μίσθωση ή πώληση ακινήτου μέχρι τη λήξη της έκτακτης ανάγκης και να γίνει η υποβολή του εντός έξι μηνών.

Προτείνουν ακόμα την παράταση προθεσμιών εκτέλεσης κάθε είδους δημόσιων έργων, πλην αυτών που έχουν σχέση με τη διαχείριση επείγουσας ανάγκης και ειδικού δημόσιου συμφέροντος κατ’ αναλογία αντίστοιχων κατευθύνσεων που δόθηκαν σε άλλες περιπτώσεις ανωτέρας βίας στο παρελθόν (φυσικές καταστροφές κατά τόπους, εκτεταμένες απεργίες κ.λπ.).

Πέρα από τις παρατάσεις, το ΤΕΕ αιτείται την άμεση και όχι ετεροχρονισμένη (τον Μάιο) ένταξη των μηχανικών -αλλά και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων- στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, ανεξαρτήτως ενημερότητας.

Πηγή: newsbreak.gr

Επισκέψεις: 552

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει