19 Απριλίου 2024

Συνεργασία Apple και Google για τον περιορισμό της πανδημίας “Κοροναϊός”

Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσεων στην πανδημία COVID-19, για την προστασία των ανθρώπων και για την ανάκαμψη της κοινωνίας. Οι προγραμματιστές λογισμικού συμβάλλουν δημιουργώντας τεχνικά εργαλεία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού και να σώσουν ζωές. Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας, η Google και η Apple ανακοινώνουν κοινή προσπάθεια να επιτρέψουν τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγείας να μειώσουν την εξάπλωση του ιού, με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών στο σχεδιασμό.Δεδομένου ότι το COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε στενή εγγύτητα με τα άτομα που έχουν προσβληθεί, οι δημόσιοι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας έχουν εντοπίσει τον εντοπισμό επαφών ως πολύτιμο εργαλείο για να συμβάλει στη διατήρηση της εξάπλωσής του.

Ορισμένες κορυφαίες δημόσιες υγειονομικές αρχές, πανεπιστήμια και ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει σημαντικό έργο για την ανάπτυξη τεχνολογίας επαφής opt-in. Προκειμένου να προωθηθεί αυτό το αίτημα, η Apple και η Google θα δρομολογήσουν μια ολοκληρωμένη λύση που περιλαμβάνει διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API) και τεχνολογία λειτουργικού συστήματος για να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της ανίχνευσης επαφών. Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης, το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρές προστασίες όσον αφορά την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω του λειτουργικού συστήματος τη χρήση της τεχνολογίας, που θα μπορούσε να παρακολουθεί, ακόμη και το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, καλώντας τους χρήστες να τίθενται σε καραντίνα ή να αυτο-απομονώνονται μετά από επαφή με μολυσμένο άτομο.

Η χρησιμότητα της εφαρμογής

Οι χρήστες που βγαίνουν θετικοί στο τεστ για τον νέο κοροναϊό θα μπορούν να ανακοινώνουν το αποτέλεσμα στην εφαρμογή, η οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτεί έναν ανώνυμο “φάρο αναγνώρισης”. Στη συνέχεια θα ενημερώνει ανώνυμα κάθε άλλο χρήστη που έχει έρθει σε επαφή με τον φορέα και ο οποίος έχει επίσης κατεβάσει την εφαρμογή.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας χρήστης ελεγχθεί και βγει θετικός στον Covid-19 και προσθέσει αυτά τα δεδομένα στην εφαρμογή δημόσιας υγείας, οι χρήστες με τους οποίους έχει έρθει σε στενή επαφή με τις προηγούμενες ημέρες, θα ενημερώνονται για αυτή την εξέλιξη. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι 14 ημέρες, ωστόσο οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να ορίσουν το χρονικό διάστημα που θεωρούν εκείνες κατάλληλο.

Σε δεύτερο χρόνο οι εταιρείες φιλοδοξούν η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων να μην απαιτεί το κατέβασμα της εφαρμογής.

Ο εντοπισμός των στενών επαφών θα γίνεται με τη χρήση τεχνολογίας Bluetooth ενώ το πρώτο “περιβάλλον” της εφαρμογής που ήρθε στη δημοσιότητα έχει στηριχτεί σε ήδη υπάρχουσες εφαρμογές για τη δημόσια υγεία.

Η ιχνηλάτηση των επαφών αποτελεί μία από τις κεντρικές στρατηγικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο, όπως το Ισραήλ, η Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τεχνολογικά μέσα για αυτό σκοπό.

Στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης, η Google και η Apple εκδίδουν σχέδιο τεχνικής τεκμηρίωσης που περιλαμβάνει προδιαγραφές Bluetooth και κρυπτογράφησης και τεκμηρίωση πλαισίου.

Πηγή: https://www.apple.com/newsroom/2020/04/apple-and-google-partner-on-covid-19-contact-tracing-technology/

Επισκέψεις: 11

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει