12 Σεπτεμβρίου 2024

Μετά το Πάσχα νέες ρυθμίσεις για χρήσεις γης και Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης.

Αν και η πανδημία μονοπωλεί το κυβερνητικό έργο, παράλληλα προχωρούν και άλλες εργασίες προκειμένου μετά το τέλος της πανδημίας, ορισμένα από τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τεχνικό κόσμο της χώρας, αλλά και τους επενδυτές, να έχουν λυθεί.

Έτσι, μετά το Πάσχα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι να έχει καταφέρει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Μην ξεχνάμε ότι το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, ακόμη δεν έχει βρει τον δρόμο του για το κοινοβούλιο, παρότι η διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί έληξε στις 18 Μαρτίου.

Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Έτσι, ένα από τα βασικά… κεφάλαια της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αφορά στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, μέσω της εκπόνησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, έτσι ώστε όλοι (πολίτες και επενδυτές) να γνωρίζουν πως και που μπορούν να χτίσουν και ποιες είναι οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Συνολικά πρέπει να γίνουν 1.035 μελέτες σε αντίστοιχες δημοτικές ενότητες. Αλλά καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνουν ταυτόχρονα όλες αυτές οι μελέτες, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο δυναμικό μελετητών, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωσή τους θα έχει επιτευχθεί το ταχύτερο σε μια εξαετία.

Επίσης, όπως διαφαίνεται – παρά τα νομικά κωλύματα που είχαν οδηγήσει στην αφαίρεση των σχετικών διατάξεων από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το περασμένο φθινόπωρο – τελικά θα περιληφθούν  οι ρυθμίσεις για την ψηφιακή Τράπεζα Γης και τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης.  Οι νέες διατάξεις αναμένεται να επιλύσουν το χρόνιο πρόβλημα της  μεταφοράς συντελεστή δόμησης με την ανάπτυξη Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ), οι οποίες θα καθοριστούν και μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Το νομοσχέδιο θα περιέχει και ρυθμίσεις για ζητήματα που συνδέονται με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια (για τις υδατοκαλλιέργειες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιομηχανία και την εφοδιαστική αλυσίδα). Ακόμη θα περιλαμβάνει διατάξεις για θέσπιση κινήτρων εντός οργανωμένων αναπτύξεων αλλά και επιχειρήσεων με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς επίσης για τη βελτίωση στη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό του Οικοδομικού Κανονισμού κλπ.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προωθεί άμεσα προς διαβούλευση και εφαρμογή Υπουργικές Αποφάσεις που βελτιώνουν τη ζωή και την κίνηση στα αστικά κέντρα μέσα από τη θέσπιση κανόνων για την προσαρμογή υφιστάμενων κτιρίων στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία, την εφαρμογή μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τη χρήση του ποδηλάτου, τον σχεδιασμό αστικών οδών και υπαίθριων δημοσίων χώρων.

Ενημέρωση για το νομοσχέδιο και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ είχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε την περασμένη Τρίτη με την ηγεσία του υπουργείου. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης και η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων κυρία Βίκυ Λοΐζου.

Πηγή: insider.gr

Επισκέψεις: 83

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει