25 Απριλίου 2024

Εκτέθηκαν δεδομένα εκπαιδευτικών, μαθητών, διοικητικών στελεχών αλλά και γενικότερα χρηστών που είχαν καταχωρηθεί στο database του sch.gr.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR δέχτηκε hacking επίθεση από τους Pøwerful Greek Army. Σε περίοδο πανδημίας και ενώ η μεταφορά της χωράς στο διαδίκτυο υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς με εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως συγκεκριμένες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου δεν είναι προετοιμασμένες για μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR, το οποίο κατάφεραν, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, να παραβιάσουν Έλληνες hackers, σύμφωνα με ανώνυμη πληροφορία που γνωστοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο SecNews.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR δέχτηκε hacking επίθεση! Το e-learning καταρρέει;

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω της καραντίνας για τον Κορονοϊό αποτελεί σωτήρια λύση για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας με στόχο να μην χαθεί η φετινή σχολική χρονιά. Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν μεταφερθεί στις “online αίθουσες” με τους μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω διάφορων πλατφορμών όπως Zoom, Webex Cisco, Skype κλπ.

Οι περιστάσεις απαιτούν συνεπώς το e-learning και την τηλε-εργασια. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο όμως φαίνεται ότι δεν ήταν προετοιμασμένο για αυτή τη τόσο μεγάλη αλλαγή. Όπως και άλλες ελληνικές κρατικές διαδικτυακές υποδομές (σ.σ ευτυχώς όχι πολλές), έτσι και το sch.gr δεν είχε πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα αναφορικά με την διαδικτυακή και την online ασφάλεια.

Ο αγώνας διασφάλισης των δεδομένων και του απορρήτου στο διαδίκτυο είναι συνεχής και κουραστικός, δεδομένου ότι υπάρχουν εκατομμύρια κακόβουλοι χρήστες που περιμένουν αδυναμία σε λογισμικό (bugs/exploit) για να εισβάλουν στα συστήματα χωρίς να εντοπιστούν και να κλέψουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες χρηστών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SecNews εκτέθηκαν δεδομένα εκπαιδευτικών, μαθητών, διοικητικών στελεχών αλλά και γενικότερα χρηστών που είχαν καταχωρηθεί στο database του sch.gr.

Το Ελληνικό hacking group με την επωνυμία Pøwerful Greek Army επικοινώνησε με την συντακτική ομάδα του SecNews μέσω ανώνυμου ηλεκτρονικού μηνύματος όπου αφού ενημέρωσαν τους συντάκτες για τα δεδομένα που έχουν στην διάθεσή τους, δήλωσαν τους λόγους που αποφάσισαν να διεισδύσουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο παραβιάζοντας τα συστήματα ασφαλείας, επιθυμώντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Χαρακτηριστικά μας ανέφεραν ότι:

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR δέχτηκε hacking επίθεση! Το e-learning καταρρέει;

«Εισβάλλαμε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να τους προειδοποιήσουμε! Το επίπεδο διαδικτυακής ασφάλειας του sch.gr είναι απαράδεκτο. Προσπαθούμε να τους υποδείξουμε τις ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας για να συμμορφωθούν και να προλάβουμε κάποια επικίνδυνη hacking επίθεση κακόβουλων χρηστών. Τα Ελληνικά online συστήματα πρέπει πλέον να υψώσουν ένα τείχος ενάντια στις διαδικτυακές απειλές! Διακυβεύονται ευαίσθητες πληροφορίες Ελλήνων πολιτών!»

Σύμφωνα με τις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη της συντακτικής ομάδας του SecNews, αξιολογήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το hacking group με την επωνυμία Pøwerful Greek Army κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητους εξυπηρετητές (servers) που ανήκουν στις υποδομές του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι Pøwerful Greek Army είναι ένα group το οποίο έχει απασχολήσει στο παρελθόν (ήδη από το 2016) με τα χτυπήματα του όπως μπορείτε να δείτε [εδώ] και [εδώ]

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με όσαν ανέφεραν οι hackers, χρησιμοποίησαν αδυναμία SQL injection για την επίθεση στο SCH.GR

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR δέχτηκε hacking επίθεση! Το e-learning καταρρέει;

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR είναι το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο που διασυνδέει όλα τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και πλήθος διοικητικών υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου. Υποστηρίζει επίσης και το διοικητικό έργο της Εκπαίδευσης, καθώς διαθέτει προς χρήση εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη διαχείριση της εκπαίδευσης, όπως π.χ. για τη συλλογή στοιχείων των μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού, για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των προσλήψεων των εκπαιδευτικών και τη μισθοδοσία τους, για τη διανομή των βιβλίων, κ.α.

Τι είναι το SQL Injection;

Το SQL injection είναι μια τεχνική έγχυσης κώδικα, που χρησιμοποιείται για επιθέσεις σε εφαρμογές που βασίζονται σε δεδομένα και στις οποίες εισάγονται κακόβουλες εντολές SQL σε ένα πεδίο εισαγωγής για εκτέλεση. Το SQL injection εκμεταλλεύεται ευπάθειες ασφαλείας μη σωστής παραμετροποίησης στο λογισμικό μιας εφαρμογής. Το SQL injection είναι συνήθως γνωστό ως μέσο επίθεσης για ιστότοπους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίθεση σε οποιουδήποτε τύπου βάση δεδομένων.

Οι επιθέσεις SQL injection επιτρέπουν στους hackers να παραβιάζουν ιστοσελίδες, υποκλέπτοντας τα στοιχεία ταυτοποίησης χρηστών και διαχειριστών, να παραβιάζουν τα υπάρχοντα δεδομένα, να προκαλούν ζητήματα σε κάθε είδους συναλλαγές, να επιτρέπουν την πλήρη αποκάλυψη όλων των αποθηκευμένων δεδομένων εντός πληροφοριακού συστήματος, να καταστρέφουν τα δεδομένα ή να τα καθιστούν μη διαθέσιμα αποκτώντας δικαιώματα διαχειριστή στον database server.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR δέχτηκε hacking επίθεση! Το e-learning καταρρέει;

Λεπτομέρειες Επίθεσης

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που παρατέθηκαν στην συντακτική ομάδα του SecNews (και τα οποία δημοσιοποιούμε αλλοιωμένα για προστασία των υποδομών από ενδεχόμενες επιθέσεις άλλων hackers), διαπιστώθηκε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με χρήση SQL Injection αδυναμιών που οδήγησε στην πρόσθετη άντληση στοιχείων και δεδομένων. Τα στοιχεία και δεδομένα που αντλήθηκαν περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα όπως usernames, κωδικούς πρόσβασης, χώρα κατοικίας, οδός κατοικίας, τηλέφωνο καθώς και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες στο σύστημα.Το SecNews για λόγους προστασίας των προσώπων στοιχεία των οποίων έχουν διαρρεύσει, αποκρύπτει με σχετικό μαύρο πλαίσιο στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από κακόβουλους hackers.

Ενδεικτικές φωτογραφίες που έχουν κατάλληλα αλλοιωθεί για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων παρατίθενται παρακάτω:

Στοιχεία που άντλησαν οι hackers από τη βάση δέδομενων
Στοιχεία που άντλησαν οι hackers από τη βάση δέδομενων
Στοιχεία που άντλησαν οι hackers από τη βάση δέδομενων
Στοιχεία που άντλησαν οι hackers από τη βάση δέδομενων
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR δέχτηκε hacking επίθεση! Το e-learning καταρρέει;
Στοιχεία που άντλησαν οι hackers από τη βάση δέδομενων

Τα στοιχεία που ανωνύμως κοινοποιήθηκαν στο SecNews αναφορικά με την επίθεση είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες υπηρεσίες, εφόσον ζητηθούν.

Τεχνικές Λεπτομέρειες

Από την ανάλυση  της τεχνικής ομάδας του SecNews: Στα στοιχεία που αποστάλθηκαν και αξιολογήθηκαν από την τεχνική μας ομάδα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πλήθος αδυναμιών σε πολλαπλές παραμέτρους των ιστοσελίδων που δεν έχουν επιδιορθωθεί, που καθιστά τις εν λόγω περιοχές της ιστοσελίδας προσβάσιμες από τον οποιονδήποτε με μέσο ή χαμηλό γνωστικό επίπεδο και χρήση δημοσίως διαθέσιμων εργαλείων, που μπορεί καθένας να εντοπίσει και να χρησιμοποιήσει στο διαδίκτυο! Πράγματι τα στοιχεία που αντλήθηκαν φέρονται να είναι πολλά mb δεδομένων, με usernames/κωδικούς πρόσβασης/διευθύνσεις και τηλέφωνα.

Οι αρμόδιοι διαχειριστές του Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR οφείλουν ΑΜΕΣΑ να προβούν σε έλεγχο των ιστοσελίδων που στοχοποιήθηκαν και να προβούν σε άμεσες ενέργειες επιδιόρθωσης και αλλαγής του συνόλου των κωδικών διαχειριστών αλλά και επιδιόρθωση των SQL Injection αδυναμιών που μπορούν να εντοπιστούν.

 Επιπλέον, πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως, ο βαθμός που έχουν εκτεθεί προσωπικά δεδομένα δασκάλων και καθηγητών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου μιας και δεν είναι σαφές το ακριβές είδος των στοιχείων που αντλήθηκαν αλλά και το ακριβές βάθος της εισβολής που πραγματοποιήσαν οι hackers Pøwerful Greek Army.

H ενεργοποίηση των σχετικών Web Application firewalls σε συνδυασμό με Intrusion Detection & Prevention Systems ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα απόκρουσης τέτοιου είδους επιθέσεων.

Τέλος θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εφόσον η διαρροή που έχει συντελεστεί αφορά μεγάλο αριθμό πολιτών, τα στοιχεία των οποίων εν αγνοία τους εκτέθηκαν στην ομάδα των hackers.

Πηγή: https://www.secnews.gr

Επισκέψεις: 140

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει