24 Ιουνίου 2024

Θεσπίζεται έκπτωση ενοικίου φοιτητών – Σε περισσότερους επαγγελματίες τα 800 ευρώ.

Στη μείωση του ενοικίου και των φοιτητών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών διευρύνοντας τα μέτρα στήριξης. Παράλληλα, Αυξάνεται και ο αριθμός των δικαιούχων ελευθέρων επαγγελματιών των 800 ευρώ.

Η πρώτη ρύθμιση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών,  θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, και θα προβλέπει τη μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Το μέτρο, όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ,  κρίθηκε επιβεβλημένο, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος, με βάση τα μέτρα που υλοποιεί.

Τα μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών εξαιτίας της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, προανήγγειλε ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με θέμα τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ακινήτων, που διοργάνωσε η Prodexpo. Ο υφυπουργός είπε πως θα υπάρξει πρωτοβουλία αλλά “η ανακούφιση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά αυτούς που πλήττονται κατ’ αναλογία του μεγέθους του πλήγματος”, απορρίπτοντα έτσι εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση 25% του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα απάντησε αρνητικά στην ερώτηση για πιθανή παράταση των εκπτώσεων 40% στα ενοίκια επαγγελματικών ακινήτων και πρώτης κατοικίας, μέτρο το οποίο όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα επεκτείνεται και στα φοιτητικά ενοίκια. 

Σε περισσότερους επαγγελματίες τα 800 ευρώ 

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ρύθμιση, με την οποία επεκτείνεται το μέτρο της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους, έναντι πέντε (5) που προβλέπεται σήμερα.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται, με αίσθημα δικαίου, υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών. 

https://www.capital.gr/oikonomia/3446053/thespizetai-ekptosi-enoikiou-foititon-se-perissoterous-epaggelmaties-ta-800-euro

Επισκέψεις: 168

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει