28 Μαΐου 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων: Αναλυτικά το σενάριο των αυστηρών μέτρων για το Πάσχα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων την Κυριακή του Πάσχα και ίσως και την Δευτέρα, θεωρείται πλέον πιθανή, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τις επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς εν μέσω των εορτών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα επιδημική έξαρση του ιού στην Ελλάδα.   

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα: «Εξετάζουμε να πάρουμε όποιοι μέτρο χρειαστεί […] η ευθύνη διακυβέρνησης είναι πολύ σημαντική ιδίως για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν αποκλείω τίποτα, όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι και θα κάνουμε αυτό που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί».  

Στις παραμέτρους που εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι: -η διάρκεια εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου: αν δηλαδή θα κρατήσει μόνο μία ημέρα ή κατά πόσο θα πρέπει να ισχύσει έως τα ξημερώματα της Τρίτης του Πάσχα (21 Απριλίου)

-το είδος των οχημάτων που θα αφορά: εκτός από τα Ι.Χ το ερώτημα παραμένει ανοικτό για το αν θα είναι δόκιμο η απαγόρευση να επεκταθεί και στα ταξί και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.   

Η αστυνομία θέλει να αποφύγει την έξοδο πολιτών από την Αθήνα για τα εξοχικά στις γύρω περιοχές, όπως π.χ στην ανατολική Αττική (Ραφήνα, Νέα Μάκρη). Για τον λόγο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με μπλόκα σε κομβικές οδικές αρτηρίες. Ενδεικτικά, αυστηροί έλεγχοι θα σημειώνονται εκείνη την ημέρα στη λεωφόρο Μαραθώνος, στην Μαρκοπούλου, στη Βάρης

– Κορωπίου, στην λεωφόρο Πεντέλης προς Νέα Μάκρη και αλλού.   Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για την Κυριακή του Πάσχα θεωρείται το ύστατο μέτρο που θα ληφθεί, αν και μόνο επικρατήσει η εκτίμηση και ο φόβος πως αρκετοί πολίτες θα αγνοήσουν τους περιορισμούς, επιχειρώντας να επισκεφτούν φίλους και συγγενείς παρά τους υγειονομικούς κινδύνους.   Η εφημερίδα «Καθημερινή» πάντως επικαλείται πληροφορίες πως η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων ακόμα από νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, που τα καταστήματα θα κλείσουν στις 8μ.μ.  

Drone και κυάλια νυκτός  

Τα μπλόκα θα ενισχυθούν και οι έλεγχοι θα είναι 24ωροι σε εθνικές οδούς, κεντρικές οδικές αρτηρίες εισόδου και εξόδου σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και περιφερειακές οδούς και παραδρόμους. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει υπερπτήσεις με drone για τον έλεγχο της κυκλοφορίας από αέρος και ακόμα και σταθμούς όπου οι αξιωματικοί θα είναι εξοπλισμένοι με κυάλια νυκτός.  

Κλειστά κοιμητήρια  

Την Μεγάλη Παρασκευή όλα τα κοιμητήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες, θα ισχύσει για τα νεκροταφείο ό,τι ισχύει και για τους χώρους λατρείας. Την ίδια ημέρα, τα καταστήματα που προβλέπεται να είναι ανοιχτά, θα λειτουργήσουν μόνο για 6 ώρες, από την 1μμ έως τις 7μ.μ.   Κανένα SMS για επισκέψεις – Ούτε τώρα, ούτε «στο μέλλον»   Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους πως δεν προβλέπεται πεδίο κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για απλή επίσκεψη σε φίλους, συγγενείς ή ακόμα και γείτονες – ούτε για το Πάσχα, ούτε για τις ημέρες της καραντίνας που θα ακολουθήσουν. «Δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον πεδίο στο έντυπο της μετακίνησης, που να προβλέπει επίσκεψη σε γείτονα, φίλους ή συγγενείς», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για τις έξι επιλογές που είναι διαθέσιμες μέχρι σήμερα.  

Σχετικά με τους λόγους που είναι επικίνδυνο, από υγειονομικής άποψης, να συγκεντρωθεί κόσμος γύρω από ένα πασχαλινό τραπέζι – ακόμα και αν δεν είναι πολλά άτομα – και το κατά πόσο θα ευθύνεται η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ή η κοινή χρήση πιάτων και ποτηριών, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωνε χθες ότι αν και δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος, όταν έχει ελαφρά συμπτώματα, και είναι ήπια συμπτωματικός.

Πηγή: www.lifo.gr

Επισκέψεις: 454

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει