24 Απριλίου 2024

«Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»: κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εν όψει των νέων προκηρύξεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Στόχος τη συνεργασίας είναι η στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου (με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού), και τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» το μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένα τη θέσπιση κατάλληλου συνδυασμού κινήτρων / υποχρέωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κατηγορίας Ζ -Η, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 55% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Προβλέπεται επίσης ότι θα γίνει αναθεώρηση των τιμών (για κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κλπ.) που λαμβάνει υπόψη το ΥΠΕΝ για τον καθορισμό του ύψους των επιδοτήσεων, προκειμένου αυτές να προσαρμοστούν στα δεδομένα της αγοράς και, ακόμη, προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια κατοικιών που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οικοδομικές άδειες

Για τις οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2020 και αφορούν νέα κτίρια κατοικιών, ή προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, προβλέπεται υποχρέωση κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης για ενεργειακή κατηγορία Β+. Από 1/6/2021 υποβάλλεται ΜΕΑ που τεκμηριώνει ότι το νέο κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Α όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο ΕΣΕΚ. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο η δυνατότητα να προετοιμαστεί ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων έως το 2030.

Επισκέψεις: 323

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει