20 Ιουνίου 2024

ΥΠΕΝ: Καταβάλλονται 40 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ΑΠΕ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ανακοινώνουν ότι για τον μήνα Μάρτιο, η πλειονότητα των παραγωγών ΑΠΕ πληρώνεται εκ νέου χωρίς καθυστερήσεις. Η έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και συντελεί καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ειδικότερα, ο ΔΑΠΕΕΠ προχωρά σήμερα Τετάρτη 15/4 και αύριο Πέμπτη 16/4 στην εξόφληση τιμολογίων για την παραγωγή ΑΠΕ του μήνα Φεβρουαρίου, για τα οποία ο συμβατικός χρόνος αποπληρωμής ήταν η 20η Απριλίου. Συνολικά θα καταβληθεί ποσό 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή 6.030 τιμολογίων, που αντιπροσωπεύουν το 44% του συνόλου των τιμολογίων. Διευκρινίζεται ότι τα τιμολόγια που εξοφλήθηκαν αφορούν στο 100% των παραγωγών που έχουν αποδεχθεί την απλοποιημένη διαδικασία της Αυτοτιμολόγησης. Οι πληρωμές των υπολοίπων τιμολογίων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των παραγωγών που έχουν αποδεχθεί το σύστημα της αυτοτιμολόγησης θα έχει πληρωθεί χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση σε σχέση με το συμβατικό χρόνο αποπληρωμής. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, ο ΔΑΠΕΕΠ και παλαιότερα ο ΛΑΓΗΕ αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και καθυστερούσαν την αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, με συνέπεια οι καθυστερήσεις να έχουν φτάσει στο παρελθόν τους 9 μήνες ή αλλιώς τις 254 ημέρες.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η κυβέρνηση με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη χθες, στο πλαίσιο των μέτρων για τη ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς, παρέσχε τη δυνατότητα στο ΔΑΠΕΕΠ να συνάψει βραχυπρόθεσμο δάνειο ειδικού σκοπού, προκειμένου να θωρακιστεί η ρευστότητα του ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Τέλος διευκρινίζεται ότι στις 22 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί από το ΔΑΠΕΕΠ το νέο δελτίο ΑΠΕ, στο οποίο θα καταγράφεται λεπτομερώς και με αναλυτικά στοιχεία η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ΑΠΕ και στον ΕΛΑΠΕ. Το νέο δελτίο θα αφορά στο μήνα Φεβρουάριο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς (φωτό) δήλωσε σχετικά: «Το ΥΠΕΝ προχωρά μεθοδικά στη λήψη μέτρων που στηρίζουν τις ΑΠΕ. Με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα περιληφθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, βοηθάμε τον κλάδο να ανταπεξέλθει στην κρίση του κορωνοϊού. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την αγορά ΑΠΕ και οι εμπρόθεσμες πληρωμές των παραγωγών από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στους επενδυτές των ΑΠΕ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης υπογράμμισε: «Συνεχίζουμε και επιμένουμε στην πλήρη στήριξη των ΑΠΕ ικανοποιώντας την αναγκαία συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της αγοράς, που δεν είναι άλλη από την έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών. Ακόμη και κάτω από τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας του κορωνοϊού, συνεχίζουμε τις καλές πρακτικές που ξεκινήσαμε τους τελευταίους μήνες, συνεχίζοντας έμπρακτα και στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής τη στήριξη στην αγορά της πράσινης ενέργειας».

Επισκέψεις: 202

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει