20 Απριλίου 2024

Δασικά αυθαίρετα: Ποια κτίρια μπορούν να νομιμοποιηθούν – Τι προβλέπεται για χιλιάδες ακίνητα.

Παραμένει η διάταξη που προβλέπει τη διατήρηση για 30 έτη για μερίδα αυθαιρέτων σε δάση, οι οικιστικές πυκνώσεις που προσωρινά εξαιρέθηκαν θα πάρουν σειρά… ανάρτησης, ενώ οι υπόλοιποι χάρτες θα αργήσουν λίγο ακόμα να «τρέξουν», σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου.

Αν και η κατάσταση που διαδραματίζεται στη χώρα λόγω της πανδημίας έχει αναγκάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να καθυστερήσει τον προγραμματισμό του, πηγές αναφέρουν πως μετά το Πάσχα πιθανότατα να μπει στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα η ανάρτηση που ήταν προγραμματισμένη αρχικά να γίνει τον Φεβρουάριο να παραταθεί περί τον Ιούνιο – όπου και θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ είχε κάνει γνωστό πως οι υπόλοιπες αναρτήσεις θα έτρεχαν αφού πρώτα θα είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο των δασικών αυθαιρέτων και θα υπήρχε μια επίσημη πρόταση να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το νομοσχέδιο

Ποια είναι όμως αυτή; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων θα καταβάλουν παράβολο ύψους 250 ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν την προσωρινή κατεδάφιση ωσότου εξεταστεί η αίτησή τους.

Σε δεύτερο χρόνο, αν «καταφέρουν» να πάρουν το πράσινο φως θα διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους για 30 χρόνια, ενώ, όπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να φέρει αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως στον νόμο 4495/17 που προβλέπει πολλές δόσεις και μικρά πρόστιμα για την υπαγωγή του ακινήτου.

Αναρτήσεις

Ταυτόχρονα, 2 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τις οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή τις περιοχές που αρχικά εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία. Εκτός «διατήρησης» θα είναι όσα κτίρια:

α) Δεν έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία.

β) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μετά την 28.7.2011.

γ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που ευρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους που προστατεύονται σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου.

δ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που εμπίπτουν στις περιπτώσεις: δάσος, δημόσιο κτήμα, αναδασωτέα έκταση, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, ρέμα, εκτός σχεδίου πόλεως, περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς για την προστασία εναέριας κυκλοφορίας κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που προκύπτει, μετά από διόρθωση προδήλου σφάλματος, αποδοχή αντιρρήσεων και κύρωση του δασικού χάρτη, ακύρωση του χάρτη με δικαστική απόφαση ή αναμόρφωση του δασικού χάρτη, η υπαχθείσα στη διάταξη κατοικία δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, η υπαγωγή αυτή αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και πρόστιμα που έχει τυχόν καταβάλει. Το ίδιο ισχύει και εάν η παραπάνω διαπίστωση γίνει καθ’ οποιοδήποτε προγενέστερο στάδιο της υπαγωγής.

Διαδικασία

Στο διαδικαστικό κομμάτι, ο ιδιοκτήτης θα υποβάλλει αίτηση με παράβολο αξίας 250 ευρώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία α) την περιγραφή της οικίας και των συνοδευουσών αυτήν κατασκευών, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος, β) τη χρήση της οικίας, γ) τον εντοπισμό της οικίας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, δ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.

Κατόπιν αυτής της διαδικασίας, ο ιδιοκτήτης αφενός αποτρέπει προσωρινά την κατεδάφιση του κτίσματος μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του αλλά και ταυτόχρονα καταφέρνει την άμεση αναστολή των τυχόν επιβληθεισών διοικητικών κυρώσεων και τη μη επιβολή νέων.https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/295888/dasika-afthaireta-poia-ktiria-boroyn-na-nomimopoiithoyn-ti-provlepetai-gia-xiliades-akinita?m=1

Επισκέψεις: 273

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει