Λόγους ανωτέρας βίας, οι οποίοι προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης, επικαλούνται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και η Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Όπως εξηγούν οι δύο εταιρείες με επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Ανάπτυξης, αλλά και προς το ΤΑΙΠΕΔ, το αδιέξοδο ρευστότητας στο οποίο έχουν περιέλθει λόγω της ανυπαρξίας πτήσεων, φέρνει τους παραχωρησιούχους αντιμέτωπους με την κατάρρευση. Στα αιτήματα των δύο εταιρειών αναμένεται να απαντήσει μέχρι το τέλος του μήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Τι αναφέρει ο ΔΑΑ
Η διοίκηση του ΔΑΑ, υπό τον Γιάννη Παράσχη, αναφέρει στην επιστολή της πως η συνέχιση της λειτουργίας με ταυτόχρονη σχεδόν καθολική έλλειψη εσόδων έχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνέπειες στην ομαλή εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων και την επιχειρηματική βιωσιμότητα της εταιρείας. Στο πλαίσιο, αυτό η εταιρεία επιφυλάσσεται για την εκπλήρωση των προσεχών υποχρεώσεών της προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες αφορούν, ως επί το πλείστον, την πληρωμή αμοιβής για τη χορήγηση δικαιωμάτων, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Για παράδειγμα, το 2018 το ποσό της εν λόγω αμοιβής διαμορφώθηκε σε περίπου 19 εκατ. ευρώ. Το αίτημα του ΔΑΑ βασίζεται στο άρθρο 31 περί ανωτέρας βίας της κυρωθείσας, το 1995, από τη Βουλή σύμβασης παραχώρησης. Οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου περιλαμβάνουν την επιδημία και τον λοιμό στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας.
Με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση κόστους, ο ΔΑΑ, όπως προκύπτει από την επιστολή, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την αναβολή των δόσεων που οφείλονται από δάνεια που έχουν ληφθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς την ευρωπαϊκή τράπεζα. Προ διετίας, η εταιρεία έλαβε ομολογιακό δάνειο 665,6 εκατ. ευρώ από συστημικές τράπεζες και την ΕΤΕπ για την μερική χρηματοδότηση της συμφωνίας επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης που συνοδεύτηκε με τίμημα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Καταβάλει ακόμη εξαμηνιαίες δόσεις για αρχικό δάνειο 997 εκατ. ευρώ. Οι δόσεις αυτές ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2004 και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2021.
Τι ζητά η Fraport Greece
Η Fraport Greece, που διαχειρίζεται τους 14 περιφερειακούς αερολιμένες της χώρας (Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Καβάλα, Άκτιο/Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Μύκονος, Σκιάθος, Σαντορίνη, Κως, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος) με αντίστοιχη επιστολή της ζητά να ανασταλεί η πληρωμή της εισφοράς και της αμοιβής παραχώρησης για το 2019. Πρόκειται για ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, χρήματα που βρίσκονται στους λογαριασμούς της εταιρείας “σε ειδικό αποθεματικό και είναι απολύτως ασφαλή”. Η εταιρεία σημειώνει ότι το Δημόσιο “νομίμως μπορεί να εγκρίνει την αναστολή της πληρωμής της εισφοράς και της αμοιβής” βάσει των διατάξεων περί δυσμενούς συμβάντος που απορρέουν από το άρθρο 45 της σύμβασης παραχώρησης. “Το ελληνικό Δημόσιο δεν θα απωλέσει κανένα έσοδο από μία τέτοια ρύθμιση αφού η υποχρέωση καταβολής θα συνεχίσει να υφίσταται σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η πανδημία θα έχει παρέλθει και η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επανέλθει σε μία κανονικότητα” όπως αναφέρει η εταιρεία.
Ανεξαρτήτως της κρίσης που δοκιμάζει την Fraport, άξια αναφοράς είναι μία αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο στον όμιλο με έδρα την Φρανκφούρτη. Ύστερα από 17 συναπτά έτη θητείας στη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Fraport, ο Karlheinz Weimar, που έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος και υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Έσσης, αποσύρεται. Ο αντικαταστάτης του Michael Boddenberg, είναι μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) και υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσσης από τον περασμένο Μάρτιο.
Επισκέψεις: 19
Περισσότερες ειδησεις
“«Εξοικονομώ»…Ανήσυχο-παρατάσεις Μαρτίου”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.
Επ. Ανταγωνισμού: Πανελλαδική δημοσκόπηση στο πλαίσιο της έρευνας για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Φορολογικές δηλώσεις : Πότε θα υποβληθούν – Τι γίνεται με αποδείξεις και τεκμήρια.