25 Απριλίου 2024

Μεντής – Ινστιτούτο Παστέρ: Θεραπείες κορονοϊού μέχρι το Φθινόπωρο – Θα χτιστεί μια σχετική ανοσία.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού (SARS COVID-19) το ερχόμενο φθινόπωρο στη χώρα μας, εμφανίζεται ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ κ. Ανδρέας Μεντής, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

«Έχουμε κερδίσει χρόνο σε πολλά επίπεδα και αυτό είναι σημαντικό, ενώ μέχρι τότε, θα έχουμε μάθει πολλά ακόμη για τον περίεργο αυτό αόρατο εχθρό, που εισέβαλε τόσο απροσδόκητα στην ζωή του πλανήτη και έφερε τα πάνω κάτω», σημειώνει με ηρεμία.

«Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποιες αποτελεσματικές θεραπείες, ενώ θα έχει χτιστεί και μία σχετική ανοσία, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους ξένους», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερευνητής Α’, βιοπαθολόγος και κλινικός μικροβιολόγος, ο κ. Μεντής, μαζί με την ομάδα του Ινστιτούτου Παστέρ, στην πιο σκληρή υγειονομική κρίση που γνώρισε η χώρα και όλος ο πλανήτης, πραγματοποιούν ένα χρησιμότατο έργο, ελέγχοντας το 30% όλων των δειγμάτων από τους ασθενείς που νοσούν.

Γρήγορα και με θαυμαστή ακρίβεια, τα εργαστήρια αναφοράς του Παστέρ, δίνουν τα αποτελέσματα εντός μερικών ωρών, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία, την ώρα μάλιστα που πανίσχυρες χώρες όπως ΗΠΑ καθυστερούσαν επί ημέρες για τα δικά τους δείγματα.

Η ικανοποίηση του κ. Μεντή είναι λογικό να είναι μεγάλη για το έργο που υλοποιείται στο Παστέρ, όπως και το δημιουργικό άγχος βέβαια, ωστόσο αυτή την στιγμή όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, καλό θα ήταν τα εργαστήρια αναφοράς, να ξεφύγουν από τον έλεγχο των δειγμάτων και να επικεντρωθούν στην παθογένεια, στις καλλιέργειες και στη μελέτη των ιών αυτών.

Ο κ. Μεντής, αναφέρεται ακόμη στην έρευνα που υλοποιούν με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και που αφορά σε μία νέα γονιδιακή ανάλυση του νέου κορωνοϊού, με τη χρήση περίπλοκων βιοπληροφορικών αλγορίθμων.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν εύπλαστο ιό που κάνει μεταλλάξεις» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως αναφέρει ακόμη, η εμπειρία που ζούμε είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: θα μας είναι χρήσιμη, για μελλοντικές πανδημίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Επισκέψεις: 68

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει