14 Ιουνίου 2024

Spiegel: Η απελπισία των Ελλήνων ξενοδόχων.

Τις μαρτυρίες Ελλήνων ξενοδόχων παρουσιάζει το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Παρουσιάζουν με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το άρθρο σημειώνει: “Η τουριστική βιομηχανία είναι το ελιξίριο της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν 34 εκατομμύρια τουρίστες, τριπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με αυτών των κατοίκων της χώρας, επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2019. Ο τουρισμός συμβάλει κατά ένα τέταρτο στην οικονομία και την απασχόληση της χώρας – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Το 2020 υποσχόταν να είναι η χρονιά θαύμα. Τώρα η πανδημία ωθεί την οικονομία σε ύφεση και τους αριθμούς των ανέργων στα υψηλότερα ποσοστά από την οικονομική κρίση”.

Στη συνέχεια το άρθρο παραθέτει τις μαρτυρίες υπεύθυνων μεγάλων ξενοδοχείων αλλά και οικογενειακών επιχειρήσεων όπως του Μάκη Σαράφογλου από τη Λέσβο, ο οποίος το 2012 άνοιξε ένα ξενοδοχείο με 40 δωμάτια. “Το ξενοδοχείο είναι οικογενειακή επιχείρηση, την οποία διοικώ από κοινού με τη σύζυγό μου και το γιο μου. Τις συμβάσεις εργασίας των τριών υπαλλήλων μας έπρεπε να τις καταγγείλω. Τώρα παίρνουν ένα επίδομα από την κυβέρνηση 800 ευρώ. Μετά το διάταγμα της 22ας Μαρτίου έπρεπε να κλείσουμε το ξενοδοχείο μας. Εκείνη την ημέρα αποχαιρετήσαμε τον τελευταίο μας επισκέπτη. Ήταν πολύ οδυνηρή στιγμή. Από τότε μόνο ακυρώσεις. Από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία. Όχι μόνο παραθεριστές αλλά και αρχαιολόγοι, συνεργάτες ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών. Συνήθως χαιρόμαστε για τα τηλεφωνήματα. Από τότε που κλείσαμε ξέρουμε πως κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο στη ρεσεψιόν είναι για ακύρωση”.

Παρόμοια η κατάσταση και για το πεντάστερο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Γιάννης Ασλάνης λέει σχετικά: “Εξαιτίας του κορωνοϊού ματαιώθηκαν μεγάλες εκδηλώσεις, συνέδρια που ανήκουν στον κορμό των δραστηριοτήτων μας. Στην αρχή υπήρξαν βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, μετά όμως για τον Απρίλιο, τον Μάιο, τελευταία και για τον Ιούνιο… Παγώσαμε και τα επενδυτικά μας προγράμματα. Είχαμε προγραμματίσει ανακαινίσεις για τον ερχόμενο μήνα. Τις ματαιώσαμε. Ο τουρισμός είναι στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο. Τα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Τα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

“Τέλος στις κακουχίες” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην άφιξη 47 προσφυγόπουλων από την Ελλάδα και τα οποία οδηγήθηκαν το Σάββατο σε μια δομή φιλοξενίας για παιδιά και εφήβους στην ευρύτερη περιοχή του ‘Οσναμπρυκ. “’Με παιδοψυχολόγους, παιδαγωγούς και διερμηνείς έχει διασφαλιστεί η φροντίδα των παιδιών κατά τρόπο που θα το ήθελε κανείς και για τα δικά του τα παιδιά’ δηλώνει η Άννα Κέμπσουλ, από το δήμο του Όσναμπρυκ. Τα 47 παιδιά εξετάστηκαν από γιατρούς στην Αθήνα και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Κάτω Σαξωνίας (…) Η κ. Κέμπσουλ δεν αποκλείει το γεγονός στο μέλλον το Όσναμπρυκ να πάρει και άλλα προσφυγόπουλα από καταυλισμούς στην Ελλάδα. Τις επόμενες εβδομάδες συνολικά 1.600 ασυνόδευτα παιδιά θα κατανεμηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

H αυστριακή εφημερίδα Der Standard γράφει για την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης στη Βιέννη να δεχθεί προσφυγόπουλα από τους ελληνικούς καταυλισμούς: “Η Αυστρία επιτρέπει την είσοδο σε ανθρώπους για να μαζέψουν τη σοδειά. Αλλά δεν δέχεται καμία οικογένεια, κανένα παιδί από κάποιο προσφυγικό καταυλισμό. Αυτό είναι πραγματικά ντροπιαστικό. Ναι, έχουμε τα δικά μας προβλήματα και τις δικές μας ανησυχίες, αυτό ωστόσο δεν απαλλάσσει ένα κράτος ή μια κοινωνία από την υποχρέωση να βοηθάει τους άλλους και πέρα από τα σύνορα”.

Η οικονομική στήριξη και οι μπαγαπόντηδες

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρεται στο τεράστιο πακέτο της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας με αφορμή την πανδημία από τον κορωνοϊό και την προσοχή που απαιτείται. “Η Γερμανία στην κρίση του κορωνοϊού ενέκρινε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας παγκοσμίως: 1.170 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα ρέουν σα νερό στην επικράτεια εξαιτίας της άμεσης ανάγκης (…) Εντείνονται όμως οι ενδείξεις για περιπτώσεις εκμετάλλευσης. Επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως είχαν οικονομικές δυσκολίες παίρνουν τα χρήματα και επωφελούνται από φοροαπαλλαγές. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αντί να σπαταλούνται τα οικονομικά αποθέματα, θα έπρεπε η κυβέρνηση να εξετάσει αυστηρότερα τους κανόνες. Αυτοί που έχουν ανάγκη πρέπει να βοηθηθούν. Δεν χρειάζεται όμως να δίνονται ευκαιρίες για απάτες”.

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Επισκέψεις: 281

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει