20 Ιουνίου 2024

Με security ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία για έλεγχο του συνωστισμού.

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου η επαναλειτουργία των έμμισθων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας, 40 ακριβώς ημέρες μετά την πρώτη κοινή υπουργική απόφαση που επέβαλλε μερική αναστολή στη λειτουργία των δικαστηρίων για την πρόληψη της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού!

Όπως έγινε γνωστό χθες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η μερική άρση της αναστολής των μέτρων στη Δικαιοσύνη εκτός από την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων θα αρχίσει επίσης με τις διαδικασίες  των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων.  Πρόκειται για δικαστικές υπηρεσίες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την οικονομία και τις δανειοδοτήσεις.

Μάλιστα, στα υποθηκοφυλακεία της χώρας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν άνδρες ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας (security) για να ελέγχουν τον αριθμό των ατόμων που θα εισέρχονται σε αυτά. Σκοπός είναι να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να ελαχιστοποιηθεί ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων εντός των κτηρίων των υποθηκοφυλακείων. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βήματα για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων σχεδιάζονται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας. Ο όποιος προγραμματισμός θα καθορίζεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα μετά την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων προβλέπεται η αποκατάσταση των δικαστικών διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Το τρίτο βήμα στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης αφορά στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς στα δικαστήρια αυτά, κατά την συζήτηση των υποθέσεων, οι δικηγόροι δεν αγορεύουν, απλώς παρίστανται και καταθέτουν υπομνήματα.

Ακολούθως, υπάρχει πρόβλεψη για τις διαδικασίες ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Εφετείων. Εκεί οι δίκες θα διεξάγονται χωρίς τη φυσική παρουσία δικηγόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόβλεψη είναι οι συνήγοροι να καταθέτουν στην γραμματεία του δικαστηρίου, υπόμνημα που θα αναπτύσσουν τους νομικούς ισχυρισμούς οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάσκεψη που θα πραγματοποιούν οι αρεοπαγίτες για την κάθε υπόθεση.

Στη συνέχεια, προβλέπεται η λειτουργία της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών και Πολυμελών Ποινικών και Αστικών δικαστηρίων, στις γραμματείες  των οποίων  παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλος συνωστισμός. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται η κατάλληλη λύση με τη λήψη λειτουργικών μέτρων και ρυθμίσεων που σχετίζονται με την κτιριακή υποδομή των δικαστηρίων.

Τελευταία αναμένεται η πλήρης επανέναρξη της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας.

https://www.lawandorder.gr/Article/75691/me-security-anoigoun-ta-upothikofulakeia-gia-elegcho-tou-sunostismou-ti-tha-ginei-me-ta-alla-dikastiria

Επισκέψεις: 215

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει