19 Απριλίου 2024

ΥΠΕΝ: Προς παράταση η τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ Alpha 98,9 και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Οικονόμου προανήγγειλε την παράταση των προθεσμιών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ενώ αναφορικά με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και την ψηφιακή τράπεζα γης δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί εντός του έτους.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση του ΥΠΕΝ που είναι σε ισχύ και έχει ως χρονικό ορόσημο την 30η Ιουνίου, ο Υφυπουργός σημείωσε: «Αυτή η απόφαση έχει δύο σκέλη, υπάρχουν δύο ειδών αυθαίρετα, τα βαριά αυθαίρετα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν καθόλου άδεια, (κατηγορία 5) και αυτά που έχουν λιγότερο ισχυρές παραβάσεις. Τα βαριά με βάση αυτή την απόφαση, μετά το τέλος Ιουνίου δεν θα μπορούν να δηλωθούν. Θα δώσουμε παράταση και για τις δύο περιπτώσεις. Τα ελαφρά θα μπορούσαν και μετά τον Ιούνιο να δηλώνονται, απλώς με ένα επιπλέον τέλος. Και στις 2 περιπτώσεις θα δώσουμε μια παράταση η οποία δε θα είναι μεγάλη. Πρέπει να εκτιμήσουμε -δεν έχουμε σαφή εικόνα ακόμη- πόση θα είναι η καθυστέρηση λόγω του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει δύο μήνες, ας υποθέσουμε τέσσερις.»

Μεταφορά συντελεστή δόμησης και ψηφιακή τράπεζα γης

Σε ερώτηση αναφορικά με τη συνταγματικότητα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο Υφυπουργός δήλωσε: «Έχουν πέσει πολλοί νόμοι στο ΣτΕ για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, από τη δεκαετία του 80. Ο τελευταίος έχει περάσει από το ΣτΕ αλλά η ψηφιακή τράπεζα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Εμείς θα την ενεργοποιήσουμε μέσα στο 2020.» Σε ερώτηση δε που αφορούσε στο ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης για την τακτοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων, ανέφερε πως με τα τωρινά δεδομένα, αυτό δε θα είναι εφικτό.

Επισκέψεις: 265

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει