5 Δεκεμβρίου 2024

ΕΦ.ΣΥΝ.: Λοιμώχθηκε… ο Βρούτσης αλλά δεν εκδιώχθηκε.

Σε δημοσίευμα της η Εφημερίδα των Συντακτών σχολιάζοντας τις εξελίξεις για την τηλεκαταρτιση αναλύει την κατάσταση και αναφέρεται στο πως ο Πρωθυπουργός οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση κατάργησης του προγράμματος.

«Στο περιεχόμενο κατάρτισης, το οποίο σε πολλά σημεία δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα», και όχι στην κατακραυγή για τη σκανδαλώδη και αδιαφανή ανάθεση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων σε 7 πλατφόρμες απέδωσε ο υπουργός Εργασίας την κατάργηση του περιβόητου προγράμματος. Κατάργηση την οποία επέβαλε ο πρωθυπουργός, μετά και την «οικουμενική» αποκήρυξη του προγράμματος που κατασκεύασε το δίδυμο Βρούτση-Στρατινάκη για να πάρουν, σε δύο δόσεις, 600 ευρώ οι 160.000 επιστήμονες που επλήγησαν από την πανδημία.

Ο κ. Βρούτσης, αποφεύγοντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, περιορίστηκε με τη χθεσινή του ανακοίνωση να αποδώσει την κατάργηση ενός προγράμματος που θα στοίχιζε 190 εκατομμύρια ευρώ σε «τυχόν αστοχίες οι οποίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται». Με την ανακοίνωση που εξαναγκάστηκε να εκδώσει, επιχείρησε και πάλι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αποφεύγοντας έστω και την παραμικρή αναφορά στην ουσία των καταγγελιών, που δεν αφορούσαν μόνο το περιεχόμενο αλλά και τη μεθόδευση επιλογής των παρόχων της τηλεκατάρτισης, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» δημοσιοποιώντας και σχετικό οπτικό υλικό στο χθεσινό της φύλλο, ένα εικοσιτετράωρο μετά την καταγγελία του προγράμματος και από την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία», αναφέρει ο κ. Βρούτσης. Μάλιστα σπεύδει να συνδέσει το πρόγραμμα με την έγνοια του υπουργείου για τις… δεξιότητες. «Κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης.

<

Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων, με τηλεκατάρτιση, καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, προαναγγέλλοντας και αξιολόγηση των ΚΕΚ «με εντολή του πρωθυπουργού» και «μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού».

Στην ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας υπογραμμίζεται με τον πιο προφανή τρόπο ότι το μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκε σφόδρα από τους ολέθριους χειρισμούς του, ιδιαίτερα στον βαθμό που οι χειρισμοί αυτοί εκθέτουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόσωπα της οικογένειάς του. Ετσι, η παρέμβαση του Μαξίμου πήρε διαστάσεις διαπόμπευσης του αρμόδιου υπουργού, η οποία ωστόσο δεν έφτασε και στην αποπομπή του, όπως λογικά θα αναμενόταν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Βρούτσης, δικαιολογώντας ακόμη και την τελευταία στιγμή την επιλογή του για ένα πρόγραμμα που προκάλεσε το σοβαρότερο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, και μάλιστα στις ακραίες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, σπεύδει να κλείσει την ανακοίνωσή του λέγοντας ότι η αξιολόγηση και ο έλεγχος της ποιότητας των ΚΕΚ «δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια». Αλλά κι εδώ η ιστορία έχει γράψει τη δική της αλήθεια: Υστερα από τη διαρκή υποβάθμιση που υπέστη το θεσμικό πλαίσιο των παρόχων (ΚΕΚ) και των προγραμμάτων, με αλλοίωση όλων των ποιοτικών κριτηρίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον νόμο Αρβανιτόπουλου, ο οποίος έδωσε σταδιακά τη δυνατότητα να γίνει ΚΕΚ ακόμη και το τελευταίο φρονιστήριο της γειτονιάς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εξυγιάνει το σύστημα. Η επιμονή τής τότε αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου να εξυγιάνει τα προγράμματα, περιορίζοντας το κέρδος των ενδιαμέσων, ώστε να ευνοούνται περισσότερο οι συμμετέχοντες στα προγράμματα κατάρτισης, ήταν αξιοσημείωτη.

Και η τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατάφερε να αλλάξει την κακή εικόνα που είχε το υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς η εξυγίανση δεν έφτασε στο σύνολο των παρόχων, οι οποίοι τέθηκαν υπό αυστηρό έλεγχο αποκλείοντας τις λοβιτούρες του παρελθόντος.

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα. https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/240277_loimohthike-o-broytsis-alla-den-ekdiohthike

Επισκέψεις: 413

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει