Την υποχρεωτική κατάταξη νέων κτηρίων στην ενεργειακή κατηγορία Α από τα μέσα του 2021 ορίζοντας μέχρι τότε μεταβατική περίοδο, την αναθεώρηση του πλαισίου για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και της πιστοποίησής τους.
Η διαδικασία
Συγκεκριμένα, τροποποιώντας τις τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), ενόψει της υποβολής από 1.6.2021 Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) που θα τεκμηριώνει ότι το νέο κτήριο θα κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Α, το ΥΠΕΝ θέτει μεταβατική περίοδο σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθείται:
- Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το 2019 (προεγκρίσεις), έκδοση ανακοίνωσης που θα ορίζει ότι θα ακολουθήσουν τις προϊσχύουσες διατάξεις (θα καλυφθεί θεσμικά, αναδρομικά).
- Για τις οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2020 και αφορούν νέα κτήρια κατοικιών, ή προσθήκες σε υφιστάμενα κτήρια, υποχρέωση κατάθεσης ΜΕΑ για ενεργειακή κατηγορία Β+.
Κατά το ΥΠΕΝ, στόχος “είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο -με τη συνδρομή του ΤΕΕ- η δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε από το 2022 τα νέα κτήρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης”.
Κύκλοι
Επιπλέον, προβλέπεται, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” που θα προκηρύσσεται ανά τακτικούς κύκλους:
- Εξορθολογισμός των τιμών μονάδας, βάσει των τιμών αγοράς (από ΤΕΕ και ΥΠΕΝ).
- Μέριμνα από το ΤΕΕ για ύπαρξη ικανού αριθμού πιστοποιημένων ενεργειακών επιθεωρητών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος.
- Πρόβλεψη από το ΥΠΕΝ για προσεισμικό έλεγχο στα κτήρια κατοικιών που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Το υπουργείο θα προχωρήσει και στην θέσπιση “κατάλληλου συνδυασμού κινήτρων/υποχρέωσης” για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων κατηγορίας Ζ-Η.
Πλαίσιο
Παράλληλα, αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο ενεργειακών επιθεωρήσεων / πιστοποιητικών και συγκεκριμένα:
- Δημιουργία συστήματος πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ, το οποίο και θα πιστοποιεί τους επιθεωρητές. Αξιολόγηση του τρόπου πληρωμής.
- Στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών οι πιστοποιημένοι θα εγγράφονται σε νέες κατηγορίες που θα λαμβάνουν υπόψη και την χρήση των επιθεωρούμενων κτηρίων.
- Εξέταση βιωσιμότητα μητρώου από το ΤΕΕ.
- Δημιουργία ανεξάρτητου μητρώου ελεγκτών και εκδοθέντων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κατ’ αναλογία με τη διαδικασία και λειτουργία των ελεγκτών δόμησης.
- Ενεργοποίηση του ελέγχου του επιθεωρητή δόμησης για τα τεχνικά συστήματα και του ελέγχου της θερμομονωτικής επάρκειας για κάθε νέα οικοδομική άδεια που έχει εκπονηθεί ΜΕΑ.
- Αυστηροποίηση ποινών στους ενεργειακούς επιθεωρητές (π.χ. προσωρινή αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος), αν διαπιστωθεί πλημμελής άσκηση των καθηκόντων τους.
- Επιλογή για την έκδοση ΠΕΑ για νέα κατασκευή ή ριζική ανακαίνιση από ενεργειακό επιθεωρητή με κλήρωση.
Πιστοποίηση
Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ θα αναλάβουν την πιστοποίηση των ενεργειακών ελεγκτών, μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ. Στο μητρώο θα εγγράφονται οι πιστοποιημένοι σε τρεις κατηγορίες: α) βιομηχανικών διεργασιών β) κτηριακών εγκαταστάσεων γ) μεταφορών.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει επικαιροποίηση του πλαισίου των τεχνικών προδιαγραφών με ευθύνη του ΤΕΕ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: αναθεώρηση τεχνικών οδηγιών και έκδοση νέων, με τελικό σχέδιο έως 30.9.2020 και τελικό κείμενο κατόπιν ελέγχου με το λογισμικό ΚΕΝΑΚ έως 31.12.2020, διορθώσεις / προσαρμογές λογισμικού ΚΕΝΑΚ έως 31.12.2020, συμπλήρωση προσαρτημάτων για εγκρίσεις με προτυποποιημένες μεθοδολογίες έως 31.9.2020, πρόταση για επαναπροσδιορισμό της νομοθεσίας για τον τρόπο υπολογισμού της “ριζικής ανακαίνισης” με τήρηση ελάχιστων απαιτήσεων ΚΕΝΑΚ. Τέλος, προβλέπεται απαίτηση ανάληψης της επίβλεψης της ΜΕΑ στις οικοδομικές άδειες.
Πηγή: avgi.gr
Επισκέψεις: 578
Περισσότερες ειδησεις
“4 χρόνια από την τραγωδία στο μάτι – Οι νέες φωτιές και οι παραλήψεις…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.
Το Σέιχ-Σου αναγεννιέται από τις στάχτες του και από το φλοιοφάγο έντομο.
“Νέος κλιματικός νόμος: Σαρωτικές αλλαγές για ένα “επιτέλους” καλύτερο μέλλον…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.