19 Απριλίου 2024

ΥΠΕΝ – ΤΕΕ: Έμφαση στα κτήρια που είναι κατασκευασμένα πριν το 1980.

Υπό το φως του μνημονίου συνεργασίας ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο η ανάγκη να δοθεί έμφαση στα κτήρια που είναι κατασκευασμένα πριν το 1980. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως είναι μια σωστή κίνηση με ανταποδοτικό χαρακτήρα, ωστόσο το μεγάλο ζήτημα είναι η αντισεισμική τους θωράκιση. Παλιότερα το ΤΕΕ είχε επισημάνει της ανάγκη σύνδεσης της ενεργειακής εξοικονόμησης και της αντισεισμικής ενίσχυσης των κτηρίων.

Το παραπάνω θέμα είναι αρκετά σοβαρό και αποτελεί μέρος της συζήτησης που άνοιξε με το μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ-ΤΕΕ, το οποίο βέβαια περιλαμβάνει και το πάγωμα για ένα χρόνο του στόχου για ενεργειακή κλάση Α. Το ζήτημα όμως σε κάθε περίπτωση είναι να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, τα νούμερα που βγάζει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, καθώς όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς ο λόγος που μπήκε «πάγος» στο Α, είναι ότι είχε πολύ αυστηρές προδιαγραφές δηλαδή 50% μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με τις ελάχιστες απαιτήσεις της ενεργειακής κλάσης Β. Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στον ρ/σ Θέμα 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωνε για το ίδιο θέμα πως «δεν θα πάμε για έναν χρόνο περίπου στην ενεργειακή κλάση Α. Καθώς είχαν γίνει κάποια σχέδια με κάποιες παραδοχές, δεν θα πάμε τόσο αυστηρά και τόσο φιλόδοξα για περίπου ένα χρόνο, ακριβώς για να μην μπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες και η οικοδομική δραστηριότητα». Επομένως, το συμπέρασμα είναι πως έγινε μια διορθωτική κίνηση για να γίνει σωστά η δουλειά και να προλάβουν οι μηχανικοί να διορθώσουν κάποια κακώς κείμενα.

Τέλος αναφορικά με ένα έτερο ζήτημα που συνδέεται με το εγχείρημα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, δηλαδή αυτό της αυτοπαραγωγής, πηγές της αγοράς αναφέρουν πως όταν θα λήξει ο χρονικός ορίζοντας του Β+ θα πρέπει να έχουν λυθεί κάποια ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο. Ειδικότερα, εξηγούν, πως με τα σημερινά δεδομένα για να έχουμε αυτοπαραγωγή πρέπει να υπάρχει ένα μοντέλο, όπου κάθε διαμέρισμα θα έχει το δικό του φ/β που θα είναι συνδεδεμένο στο δικό του ρολόι, με δικούς του μετρητές με δικούς του inverter, ωστόσο περισσότερα πλεονεκτήματα θα υπήρχαν εάν γινόταν σε μια πολυκατοικία εγκατάσταση ενός μεγάλου φ/β που θα εξυπηρετούσε περισσότερους του ενός χρήστες με έναν μετρητή και έναν inverter καθώς έτσι θα μειωνόταν και το συνολικό κόστος αλλά και το κόστος συντήρησης. Το δεύτερο παράδειγμα βέβαια προϋποθέτει να έχει συσταθεί μια  ενεργειακή κοινότητα. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που από τη στιγμή που αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας η ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια, κάτι που αποτυπώνεται και στο ΕΣΕΚ με αναλυτές κατά καιρούς να έχουν εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τους στόχους, όπως ότι οι παρεμβάσεις στα κελύφη των κτηρίων δεν αποτελούν προτεραιότητα.(https://www.energia.gr/article/164182/eos-to-2030-tha-xodeyoyme-perissotera-gia-faerio-kai-antlies-thermothtas-ligoteres-oi-paremvaseis-sta-kelyfh-ton-kthrion)

 Πηγή: https://www.energia.gr

Επισκέψεις: 337

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει