14 Ιουνίου 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης : Προς παράταση η διάθεσή του – Εντός της επόμενης εβδομάδας η απόφαση.

Την ευκαιρία να γεμίσουν τις δεξαμενές των πολυκατοικιών τους δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη οι καταναλωτές, εξαιτίας των χαμηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Παρότι ο καιρός είναι ανοιξιάτικος, οι πολυκατοικίες γεμίζουν εφόδια για τον χειμώνα, αφού είναι δύσκολο να ξαναπέσει τόσο πολύ η τιμή του λίτρου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αύξηση της ζήτησης έχει αγγίξει το 90%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνει μέχρι και το 300% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την περίοδο πώλησης πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης προκειμένου οι καταναλωτές να αποκτήσουν τη δυνατότητα να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με φθηνό πετρέλαιο.

Βάσει της νομοθεσίας, ο χαμηλός ειδικός φόρος κατανάλωσης (0,28 ευρώ ανά λίτρο) ισχύει από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Απριλίου. Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί αυτή η προθεσμία προκειμένου περισσότεροι καταναλωτές να έχουν το χρονικό περιθώριο να αγοράσουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την παράταση του καθεστώτος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με νομοθετική παρέμβαση εντός της εβδομάδας καθώς, όπως είπε, «αναγνωρίζουμε τη μείωση της κίνησης στα βενζινάδικα».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι εξετάζεται η παράταση αλλά είπε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το διάστημα με στόχο να υπάρξει διάθεση φθηνού πετρελαίου στους καταναλωτές και αύξηση του τζίρου στα πρατήρια καυσίμων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι οι πιέσεις που δέχεται ο κλάδος θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, ανάλογα με τους κεντρικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Επισκέψεις: 211

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει