28 Μαΐου 2024

ΑΡΑΓέΣ: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον εμπαιγμό μας.

Λίγες ώρες πριν λήξουν οι αιτήσεις συμμετοχής στο voucher της «τηλεκατάρτισης» για τους συναδέλφους μηχανικούς, ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες που δήλωσαν συμμετοχή στην κατάρτιση του προγράμματος Voucher θα λάβουν χωρίς προϋποθέσεις (;) την ενίσχυση των 600€ για τον μήνα «Απρίλιο». Είναι φανερό πως αυτή η άτακτη υποχώρηση έγινε υπό το βάρος της γενικευμένης κατακραυγής όλου του επιστημονικού κόσμου (απουσία των φορέων τους) και αφού προηγήθηκε ο τραγέλαφος των  της περίφημης τηλεκατάρτισης με τα προγράμματα «Σκόιλ Ελικικού Προσθέσεις».

Ενδεικτικό των αντιδράσεων των συναδέλφων το Ψήφισμα(δείτε εδώ), που διακινείται και υπογράφεται μεταξύ του επιστημονικού μας κλάδου με αποδέκτη Το ΤΕΕ, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Τα ερωτήματα όμως για όλους τους συναδέλφους μηχανικούς παραμένουν:

  • Γιατί η κυβέρνηση επέβαλλε εξαρχής τους μηχανικούς και άλλους επιστήμονες σε αυτήν την διαδικασία αυτοεξευτελισμού;
  • Ο πρόεδρος του ΤΕΕ που δήλωνε δημόσια ως Πρόεδρος πως οι μηχανικοί “δεν ζητούν επιδόματα ελεημοσύνης”, θα τοποθετηθεί επιτέλους για το φιάσκο των voucher; Θα αναλάβει επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες του και αυτός και όσοι τον στηρίζουν στη Διοικούσα; Θα δείξει την ενάργεια που δείχνει όταν αναλαμβάνει το σύμβουλο της επένδυσης του Ελληνικού ή το σύμβουλο του ΥΠΕΝ για τις εξετάσεις μηχναικών; Ή οι πολιτικές του δεσμεύσεις δεν το επιτρέπουν;
  • Μετά τα δημοσιεύματα που αποκαλύφθηκε η απάτη των ΚΕΚ και την απόσυρση της υποχρέωσης παρακολούθησης, θα αποζημιωθούν οι πλατφόρμες για την «προσφορά» τους;
  • Οι κοι Βρούτσης και Γεωργιάδης θα παραιτηθούν μετά την στήριξη που παρείχαν στα ιδιωτικά ΚΕΚ και τις δηλώσεις τους περί “λίγων και μικρών ορθογραφικών λαθών”; Θα αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για τον τρόπο και τις μεθοδεύσεις της ανάθεσης σε ΚΕΚ και πλατφόρμες της “επιμόρφωσης”; Θα απολογηθούν για τις απαράδεκτες δηλώσεις τους για “4 λαθάκια”, για επιστήμονες που δε θέλουν να μάθουν κοκ; Ειδικά ο Υπ. Εργασίας που πρόσφατα αύξησε τις κατώτατες ετήσιες εισφορές κατά 600 € ετησίως δε φέρει ευθύνη; Ή μήπως ο κος Άδωνις Γεωργιάδης θα εμφανίσει έστω και 1 από τα υποτιθέμενα χιλιάδες email που λάμβανε για το πόσο καλή είναι η τηλεκατάρτιση; Δεν μπορεί να απευθύνεται με αυτή τη χυδαιότητα στην ελληνική κοινωνία, σαν να πρόκειται για υποψήφιους αγοραστές των βιβλίων ή των … νανογιλέκων του .
  • Αν οι 180.342 επιστήμονες δεν εξαιρούνταν αρχικά από το 800αρι για την πανδημία, το κόστος για τα δημόσια ταμεία ποιο θα ήταν; 144 εκ. Ευρώ. Αντ’ αυτού σχεδιάστηκε να διατεθούν 192 εκ. ευρώ (!) και οι δικηγόροι, μηχανικοί κλπ να πάρουν λιγότερα: 600 ευρώ(!) . Για αυτή την απόπειρα διασπάθισης Δημοσίου χρήματος θα απολογηθεί κανείς;
  • Θα συζητήσουμε επιτέλους το ρόλο των πλατφορμών, των “πιστοποιήσεων”, της ιδιωτικής εκπαίδευσης που προκλητικά πριμοδοτείται σε βάρος του Δημοσίου ελέγχου, της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης και επιμόρφωσης;

Ζητάμε να δοθεί ένα τέλος στη συνεχιζόμενη κοροϊδία του Υπουργείου και απαιτούμε:

  1. Να δοθεί τώρα, και όχι σε “εύθετο χρόνο” το επίδομα των 800€ σε όλους τους πληττόμενους επιστήμονες, όπως δόθηκε και σε όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις και σε όλους τους ΚΑΔ, ανεξαρτήτως αίτησης ή μη στο “πρόγραμμα”. Δεν θα πούμε και ευχαριστώ επειδή θα πάρουμε 600 ευρώ, αλλά χωρίς τηλεκατάρτιση, αυτά τα κόλπα είναι παλιά.
  2. Να διερευνηθούν ως προς τη διαδικασία και τη νομιμότητα που ακολουθήθηκε οι όροι διαφάνειας των πλατφορμών της τηλεκατάρτισης. Να γίνει ενδελεχής έλεγχος των σχέσεων (οικονομικών- πολικών) των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο.
  3. Να συγκληθεί επιτέλους (με τηλεδιάσκεψη) η Α/ΤΕΕ. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική κρίση εκπροσώπησης του κλάδου, ο οποίος δίδεται βορά στην εκμετάλλευση διαφόρων επιτήδειων με την ανοχή του “επιστημονικού” και “συνδικαλιστικού” μας φορέα.

23/4/2020

ΑΡΑΓέΣ – Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Επισκέψεις: 130

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει